Снимка: Andy Gibson

Странни истории за необикновени дървета

Дъб-параклис, кървящото дърво и дървото-удушвач

Всички знаем, че не особено приятното оприличаване на човек с дърво може да носи само негативен смисъл – обикновено човекът дърво е скучен, не умее да се забавлява и е… скован. Дърветата обаче могат да бъдат далеч по-забавни, интересни и гъвкави, просто трябва да знаете къде да ги намерите. Ето част от най-необикновените дървета на Земята.

Дъб-параклис

Снимка: Ji Elle

Популярно като най-старото познато до момента дърво във Франция, Le Chene Chapelle в село Allouville-Bellefosseе е на около 800 години, а някои казват, че това е от времето на Карл Велики. Макар че през 1600 г. светкавицата ударила дървото и създала огромна кухина в сърцевината му, то успяло да оцелее. Местен игумен решава да се възползва от кухината, като издига малко светилище на Дева Мария вътре. Втори параклис и стълбище били добавени по-късно. За съжаление Параклисът Дъб не изглежда толкова добре напоследък – 10-метровият дъб вече не расте, а керемиди покриват повърхността, по която вече липсва кора.

Драконова кръв

Снимка: Rod Waddington

Дървото, наричано "Драконова кръв", което е родом от Йемен, не носи името си просто заради необичайния си външен вид – то отделя нещо като червена смола, което наподобява кървене. Предполага се, че именно това необичайно дърво с червеникавия си цвят и смолата придавало на цигулките "Страдивариус" характерния им червеникав оттенък.

Евкалипт с цветовете на дъгата

Снимка: Janine Sprout

От пръв поглед разбираме защо това дърво има толкова колоритно име, но как то получава ярките си ивици не е толкова лесно за обяснение. Все по-променящите се цветове се дължат на процесите на стареене на кората на евкалипта. Когато кората расте, тя се бели на тънки ивици и когато паднат, отдолу се разкрива свежа лимоновожълта кора.

Снимка: Paxson Woelber
 

Тъй като най-външният слой на кората е изложен на външни фактори, той старее и променя цвета си към тъмнозелен, после преминава към синьо-лилаво и розово-оранжево. При последния етап, преди да започне падането на външните слоеве, цветът им е стандартно кафяво. Така че цветовете на дъгата са проява на естествените процеси на стареенето на кората.

Ангелският дъб

Снимка: Delhigreens

Висок почти 20 метра и с почти 10 метра обиколка, този масивен дъб на остров Джонс близо до Чарлстън, Южна Каролина, осигурява сянка на площ от около 17 000 квадратни метра. Дъбовите дървета обикновено израстват нависоко, вместо да растат на ширина, но този е на възраст между 400 и 500 години, имал е достатъчно време да направи и двете. Ангелският дъб получава името от своите бивши собственици Джъстъс и Марта Уайт Тъкър Ейнджъл, но дървото вече е собственост на град Чарлстън.

Дървета-куки

Снимка: Leszek

Считано е, че през 30-те години на 20. век са били засадени 400 50-метрови борови дървета близо до Грифино, Полша, които имат странната форма на куки, придадена от резките чупки в основата на стеблата си, от която учените са объркани. Ако структурата е резултат от генетична мутация, дърветата биха се изкривили на места, различни от основата. И ако причината е екологична – да кажем, натежал сняг – тогава околните дървета от същия тип и възраст би трябвало да бъдат засегнати по същия начин. Една от хипотезите е, че местните фермери са модифицирали дърветата, с цел да се извият по този необичаен начин и да бъдат използвани за производство на мебели. Вероятно въпреки положените усилия, местните не са успели да "приберат" крайния резултат поради избухването на Втората световна война.

Отнесени от вихъра

Снимка: Ian Burden
 

Така наречените дървета macrocarpa (вид кипарис) в Нова Зеландия изглеждат така, сякаш ги вее силен вятър. Но дори в спокоен и тих слънчев ден, те изглеждат точно по този начин. Оказва се, че техните корени са обрасли около руините на стара къща, която им служи за основа и всъщност вкопчването в нея ги е съхранило и досега.

Дървото на живота

Снимка: Anna Beek

Известно още като Tree Root Cave, това дърво, намиращо се в олимпийския национален парк близо до Калалох, Вашингтон, е успяло да оцелее, въпреки че ерозията е премахнала по-голямата част от земята под него.

Тъмният плет

Снимка: Wojciech Jarosz
 

Всъщност – обикновени букове, създали силна връзка помежду си (буквално). Били посадени преди около 200 години от собствениците на къщата, към която води пътят, за да са сигурни, че той е достатъчно празничен и внушителен за посетители. Намират се в Северна Ирландия и са станали популярни с участието си в редица хорър филми. За да ги предпази от разрушаване, правителството е забранило преминаването на превозни средства по този път.

Разкраченото дърво

Снимка: Axel Ernandson
 

През 1947 година американският фермер с шведски корени Аксел Ерландсон превърнал хобито си във възможност за създаване на туристически значими дестинации. Той умеел някакси да кръстосва дървета, които впоследствие да растат ведно. За съжаление, починал преди да повери тайната си на когото и да било, като единственото изкопчено самопризнание от негова страна било: "Просто им говоря!" С годините дърветата му се превърнали в основна атракция в парка Гилрой Гардънс.

Дърво-удушвач

Снимка: RainForest
 

Изглежда красиво, но всъщност това е снимка на едно растение, смучещо силите на друго. Този специфичен тип дърво-удушвач започва да расте на места, където малки животни са изпуснали семето му в основите на друго дърво. Така то започва да се увива около стеблото на дървото и буквално да го задушава. Растението е характерно за тропичния и субтропичен климат и е вид кипарис.

Баобабът на Слънчевата земя

Снимка: Facebook
 

С обиколка на стъблото около 47 метра, Баобабът на Слънчевата земя се намира в Южна Африка. Някога е бил известен като най-широкия баобаб в света. С възраст на около 1700 години, той бил толкова огромен, че в стеблото му се помещавал истински бар.

 

За съжаление, един от най-големите му клони се пречупил през 2016 г., което нанесло много щети и барът бил затворен.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види