Снимка: Alasdair Elmes

Как да не провалим празничното настроение на хората, които се въздържат от алкохол

В празничните дни алкохолните напитки са неизменна част от доброто ни настроение. Наравно със снега валят и наздравици. Усмивките са по-широки, смехът е по-силен, шефът е по-приятен, а танците – по-смели. И все пак има едни хора там – в края на масата или в ъгъла на бара, които винаги биват пренебрегнати и то само заради факта, че не пият.

Въздържането от алкохол може да се дължи на ред причини – в очакване на дете сте; пиете лекарства, които не са съвместими с алкохол; силните напитки не ви понасят вече и махмурлукът на другия ден е по-зловещ отвсякога... или просто по природа не сте любител на алкохола. И тъй като масово хората са фенове на чашката, въздържателите често биват поставяни в центъра на злоради подмятания и неуместни шеги, или пък тотално биват изолирани от купона.

Със сигурност имате поне един приятел, който попада в групата на непиещите алкохол, затова не бъдете зли и несправедливи, а се опитайте да направите всичко възможно, за да не им разваляте празничното настроение, защото все пак всички сме хора:

Не посочвайте с пръст, когато някой не пие

Ако на фирменото Коледно парти забележите, че ваш колега пие Кока-Кола в бирена чаша, не бързайте веднага да го "посочите с пръст" и да се присмеете. Вероятно има причина въпросният човек да иска да се придържа към безалкохолните напитки и със сигурност не иска това да става център на внимание. Така или иначе това негово решение не ви касае, няма нищо общо с вас и не ви вреди по какъвто и да е начин, затова просто оставете въздържателя на мира.

Няма нужда да задавате въпроса *защо* някой е решил да не пие алкохол

Ако пък наистина сте загрижени, намерете друго време (когато и вие сте трезвени), за да попитате приятеля или колегата си защо е взел това решение. И все пак не збаравяйте, че никой не ви дължи обяснение защо иска да стои далеч от водката, тъй като това е въпрос на личен избор.

Ако случайно сте домакин на парти, не забравяйте да осигурите и избор на безалкохолни напитки

Представете си, че към определен момент не може, не трябва или не искате да пиете алкохол и в същото време някой ви попита "бяло или червено предпочитате", то това би направило молбата ви за чаша вода да изглежда още по-скандална. Ако вие организирате празнична вечеря, постарайте се да осигурите не само алкохолни напитки, но и безалкохолни такива.

Не решавайте да не поканите някого само защото е въздържател

Серизоно, това е несериозно. Не е задължително някой да е добра компания, само когато е пиян. Дайте възможност на въздържателите сами да решат дали им се идва на купона ви или не, но ги предразположете така, че да се почувстват желана компания.

Моля ви, не карайте някой да пие насила

Ако някой ви каже, че тази вечер е решил да не консумира алкохол, уважете това решение. Не започвайте да го разубеждавате и в никакъв случай не му купувайте шот, защото така го карате да се чувства длъжен да го изпие. Дори да смятате, че причината за въздържание е повече от глупава, вероятно за другия тя е от значение.

В крайна сметка празниците са за това хората да се чувстват добре – с или без алкохолна напитка в ръка.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види