Снимка: Getty Images

Коалиционни драми в Германия

Kоментари от британския и германския печат

Споразумението, проправящо пътя към съставяне на ново коалиционно правителство в Германия, е поставено под съмнение от разрастващ се бунт в Германската социалдемократическа партия (ГСДП), пише британският в. "Дейли телеграф".

Германският канцлер Ангела Меркел и лидерът на ГСДП Мартин Шулц постигнаха сделка в петък, след 24-часов преговорен маратон, да започнат официални преговори за възобновяване на тяхната коалиция. Споразумението обаче трябва да бъде одобрено от специален партиен конгрес на социалдемократите в неделя, а има признаци за засилваща се съпротива срещу него в партията, която претърпя тежко поражение на изборите през септември миналата година.

"Имаше ясен вот срещу двамата коалиционни партньори", заяви кметът на Берлин Михаел Мюлер пред германския в. "Тагесшпигел". "Същата коалиция със същата политика не е достатъчно добър отговор на това. Продължаване без решителни промени все още не ме убеждава", каза той.
Ако ГСДП гласува против участие в коалиция, Меркел ще бъде изправена пред перспективата за нови избори или ще трябва да се опита да състави правителство на малцинството.

Споразумението й с Шулц вече се провали на първата си проверка, след като през уикенда регионалната асоциация на ГСДП в провинция Саксония-Анхалт гласува против нова коалиция.

Досега възможността за нова коалиция с Меркел срещаше значителна съпротива единствено от младежкото крило на социалдемократите. Но влиятелни фигури в партията започват да говорят открито и да обвиняват Шулц, че не е спечелил достатъчно отстъпки от Меркел в преговорите миналата седмица.

Висши политици от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел реагираха гневно на намеците на някои социалдемократи, че искат предоговаряне на условията на постигнатото в петък споразумение.

"Ние сме съсредоточени върху надеждността", каза регионалният лидер на християндемократите в провинция Райнланд-Пфалц Юлия Кльокнер. "Всички подробности бяха договорени в споразумението. Без подбиране, моля", заяви тя.

Александър Добринт от Християнсоциалния съюз - баварските съюзници на Меркел, каза пред германския в. "Билд", че "сега Мартин Шулц трябва да покаже, че ГСДП може да бъде надежден коалиционен партньор и да овладее тази врява".

Ако социалдемократите гласуват против нова коалиция тази седмица, това не само ще означава катастрофа за Меркел, а почти със сигурност ще принуди Шулц да подаде оставка и ще хвърли в хаос ГСДП, коментира "Дейли телеграф".

Германия се готви за живота след Меркел в момент, когато коалиционни тревоги поставят под съмнение бъдещето на кацлерката, пише британският в. "Експрес". 

Управлението на Меркел може скоро да приключи въпреки постигнатото миналата седмица споразумение.

Неотдавнашно социологическо проучване показа, че 47 процента от германците смятат, че Меркел няма да завърши четвърти мандат като канцлер, а коалиционните преговори, които продължават от месеци, не й помагат да укрепи позициите си, посочва изданието.

След една седмица ще се реши дали ГСДП все още е определящ фактор в политиката. Ще се реши дали социалдемократите все още са годни за управлението. Ще се реши дали са способни на компромиси, дали имат съзнание за роля като по-малък коалиционен партньор, дали могат да правят разграничение между важно и второстепенно и дали имат смелост да поемат рискове и да носят отговорност в трудна ситуация, пише германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види