Снимки: iStock

Вещерският пазар в Ла Паз

Християнството е наложено на местното население на Латинска Америка по един особено агресивен, настъпателен и категоричен начин. Въпреки това, преди пристигането на европейците на континента в края на 15. век, там вече е имало хилядолетни цивилизации. Техните  традиции са пуснали корен под радара на католическата църква и успешно са се вмъквали век след век в християнския свят. Пример за това е вещерският пазар в Ла Паз.

Боливийската столица е най-високата в света и там местната култура е значително по-запазена от европейско влияние, в сравнение с други части на континента. В смисъл, че, ако по случайност или не, стигнете до една павирана уличка до известната църква Иглесиа де Сан Франсиско и надникнете в тази уличка, ще скъсате връзка с познатата ви реалност.

Mercado de Brujas е мястото, където боговете могат да ви помогнат или вие сами можете да си помогнете като си купите вълшебен амулет за всичко - от късмет и пари до любов. По серигийките са изложени талисмани, свещи, пакетчета тамян и статуи на индиански богове и торби изсушени листа от кока, която е легална в латиноамериканската държава и дори е част от местната култура.

Мястото изглежда като български пазар в Третия свят, но вместо китайски очила, по сергиите са изложени опашки от животни, билки, грънци, причудливи фигурки и бутилки с течности, в които има вода, билки, алкохол и понякога останки от животни. Освен това, могат да бъдат намерени пера от бухал, както и изсушени жаби змии и костенурки. Възможностите на вещерския пазар са много, защото хората, които отиват там имат много желания и болки,  а за всички тях трябва да има лек на Mercado de Brujas.

 

Този пазар със сигурност е вещерският мол на Латинска Америка, защото изглежда, сякаш там на едно място са всички заклинания, които могат да потрябват. И магията е жива, защото хората вярват в нея.

Пазарът е развита икономическа структура, където могат да бъдат получени всякакъв вид окултни или религиозни услуги. Във вярванията на местното боливийско население все още е запазено схващането за връзка с божествения свят чрез принасяне на дарове или жертвоприношения. Затова, местните магически професионалисти извършват различни ритуали, с които древните индиански богове могат да помогнат, на когото има пари да си плати, разбира се.

Така сред най-търсените артикули на пазара са изсушените зародиши от лама и това е съвсем сериозно. Според индианските вярвания такъв зародиш трябва да се зарови в основата на строежа в дар на богинята Пачамама, за да е стабилна къщата. Но това е за бедните, богатите си поръчват направо жертвоприношение на лама, според всички правила на древния ритуал.

Всичко това, изложено по сергиите на пазара изглежда толкова странно, че сякаш размива представата за време и пространство. Това се дължи на невероятния начин, по който древните вярвания са се превърнали в паралелна вселена от задните улички на Ла Паз.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види