Снимка: Getty Images

Околната среда с ключова роля в човешката еволюция

Забравете Силициевата долина - още преди стотици хиляди години в Африка ранни представители на човешкия вид са демонстрирали новаторски умения и сложно социално поведение.

Анализирайки находки от археологическия обект Олоргесейли в южната част на Кения, Африка, учени са установили, че древните хоминиди са изработвали усъвършенствани сечива и оръжия, използвали са цветни пигменти и вероятно са търгували с други групи хора.

Кенийските находки датират отпреди 320 000 години. На приблизително същата възраст са и най-ранните известни фосили от вида Хомо сапиенс, датиращи отпреди между 300 000 и 350 000 години и намерени в Мароко, Африка.

Според учените ключова роля в ранната човешка еволюция е изиграла променящата се околна среда.

В продължение на над един милион години обемисти и грубовати каменни брадви са били предпочитаното сечиво за примитивните ни предшественици. Настоящите изследвания показват, че по времето на средната Каменна епоха в Африка ранните хора вече са били ориентирани към нови, усъвършенствани технологии и са заменили тежките сечива с по-малки, по-гладки и по-остри режещи повърхности. Материалите за тях, сред които обсидиан (вулканично стъкло), са набавяни чрез далечни пътувания - до 90 километра, през суров терен, и вероятно чрез търговия с други групи хора. Преди това древните хора са разчитали на намиращи се в радиус от около 5 километра скали, за да изработват сечивата си.

Учените са открили и доказателства, че през средната Каменна епоха хоминидите са използвали цветни пигменти, например охра - ранно свидетелство за символно поведение, присъщо за съвременния човек.

"Не знаем за какво точно за използвани цветовете - с практически или ритуални цели, но според археолозите в употребата им се корени сложната символна комуникация, присъща за съвременния човек", казва палеоантропологът Рик Потс от американския Национален музей по естествена история.

Изследванията показват също, че ранните хора вероятно са приспособили поведението и уменията си в период на съществени промени в околната среда.

"Поведенческите изменения и нововъведенията представляват отговор на бързи промени в околната среда. Те са помогнали на ранните човешки популации да устоят на климатични промени, причинили гибелта на много други видове в региона", казва Тайлър Фейт от Природонаучния музей на Юта, САЩ.

Разглеждани заедно, изследванията, комбиниращи анализ на древни артефакти и данни за околната среда показват, че промените в нея играят съществена роля в човешката еволюция.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види