Снимка: Infraredd

25 000 души станаха съсобственици на рушащ се френски замък

Инициатива за спасяване на рушащ се замък от 13 век в Западна Франция надмина всички очаквания - близо 25 000 души от 115 страни станаха негови съсобственици, след като събраха чрез краудфъндинг кампания над 1,6 милиона евро.

Château de la Mothe-Chandeniers

За да придобият "своето" парче от двореца или да направят оригинален подарък за Коледа на свой близък, хора от цял свят платиха по 50 евро, а за още 1 евро отгоре някои от тях станаха акционери в компанията, която е в процес на основаване и която ще се погрижи за реставрацията му. Замъкът е изоставен след пожар през 1932 година.

Снимка: Jean-Luc

Дарителите са основно от Франция и САЩ, но освен тях има хора от Афганистан, Буркина Фасо и Перу, дали своя принос за спасяване на замъка "Мот Шандение" - обграден с воден ров, но останал без покрив и обрасъл в трева и дървета.

Снимка: Infraredd

Сградата бе закупена от предишния й собственик за 500 000 евро, а останалите събрани средства ще бъдат използвани за реставрацията й, като сред дарилите средства преобладава идеята тя да бъде превърната в артистично пространство.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види