Истинско - привидно истинско

Деветият фестивал ФотоФабрика започва на 15 април с изложба и уъркшоп на израелския фотограф Даниел Чечик

Паметта може всичко – да изтрие от мъка или щастие, да помни и от двете, да ни върне напред с надежда и да покърти завинаги. Както и фотографските гледни точки и свидетелства. 

ФотоФабрика е постоянна и необходима дестинация от април до ноември, когато за пореден девети сезон в рамките на фестивала ще се проведат изложби на знакови имена, фотоинсталации, творчески работилниции вълнуващи срещи.

Началото поставя Даниел Чечик (Израел) с изложбата си Тъмни води/DarkWaters, която ще се открие в негово присъствие на 15 април от 18:00 часа в галерия Doza на ул. "Цар Самуил” 52 и може да бъде видяна до 23 април. В изложбеното пространство ще се проведе и тридневен уъркшоп на Даниел Чечик, който ще насочи вниманието и уменията на участниците в него към същността на разказването на фотографски истории.

За изложбата Тъмни води

Даниел Чечик нарича проекта си Тъмни води “пътешествие в образи по бреговете на Средиземно море”. Това своеобразно визуално пътуване ни води през тъмните води на неизвестността, когато животът ти е поел в неочаквана посока. Проектът разказва за мигрантите, които избират опасния и труден път на спасението от размирни и бедни икономически райони към Европа, който неизбежно минава през вълните на Средиземно море.

Даниел Чечик

Фотографиите на Чечик са опит да се пресъздадеужаса и притегателната сила на морето, което може да е и начало, и край. Няма сензационни фотографии на бежанци, акостиращи по европейските брегове. Има мълчалив разказ с признание към всички успели и с едно наум за всяка надежда, оставена на морското дъно.

Даниел Чечик

Даниел Чечик (р. 1975 г.) е израелски фотограф, част от фотографския екип на един от най-големите вестници в Израел –Haaretz. Той е и основател и главен редактор на фотографския блог на изданието. Има множество фотографски отличия и номинации, сред които и два пъти за наградите Prix Pictet. Негови работи са показвани в галерии в целия свят, а фотографиите му са част от някои от най-големите музейни колекции.

Проектът се реализира като част от програмата на Държавния културен институт по Фонда за двустранни отношения на Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия фонд.

Още от ФотоФабрика 2022 в аванс

Сред акцентите в програмата на фестивала тази година е изложбата на световния фотограф Алексей Титаренко, в рамките на която ще бъде представена прочутата серия Град на сенките, както и фотографии от други серии. Открива се на 30 юни в Национална галерия - Двореца.

Кадри на Титаренко ще бъдат включени и в специална книга от серията на ФотоФабрика “Думи на фокус”.

На 13 май е откриването на изложбата Виж ме. Виждам те с избрани фотографии от проекта за портрети на Фелия Барух -“Черната кутия”. Виж ме. Виждам те дава пространство на душата да излезе наяве, защото показва не просто портрети, а състояния, запечатани много отблизо. 

Изложбата ще бъде подредена на оградата на Централния военен клуб на бул. “Цар Освободител” 7 в София.

На 18 май е откриването на специална фотоинсталация на ФотоФабрика, която събира поезията и фотографията под един покрив. Срещата е в пространството за съвременно изкуство на УниКредит Булбанк - UniCredit Studio.

Предстои обявяването на още имена и събития от програмата на деветия фестивал ФотоФабрика.

За ФотоФабрика

ФотоФабрика е ежегоден фестивал и актуална международна платформа за най-високите образци на репортажната и художествена фотография. Първото издание се провежда през 2014 г. и оттогава в рамките на фестивала са показани десетки изложби, филми и книги от и за фотографията и фотографското изкуство.

Деветият фестивал Фотофабрика се осъществява с подкрепата на Столична програма "Култура”, Национален фонд "Култура” и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 година.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види