Снимка: Le Rêve ("Сънят") / Pablo Picasso, 1932 г. (фрагмент)

1932-ра. Еротичната година на Пикасо.

Годината, която циментира статуса му на Титан на изобразителното изкуство през 20-ти век.

Изложбата "Пикасо 1932: Еротична година" проследява креативността на испанския художник през тези 12 месеца, за които в света на изкуството се говори като за "година на чудесата".

1932 година е изключителна година за Пикасо, дори и по собствените му стандарти. Ключова в творчеството му и циментирала статуса му на Титан на изобразителното изкуство през 20-и век.

От 2 януари до 14 март 1932 година Пикасо със завладяваща последователност рисува двадесет и пет картини на необуздан еротизъм. Подготвяйки по това време своя ретроспекция в галерия "Georges Petit", той работи в безпрецедентно до този момент еротично напрежение. Всички форми на неговите композиции имат на пръв поглед скрит образ, но всъщност лесно разпознаваем: пенис, тестиси, пубис. Гърдата е не само гърда, но и фалос, плодът не е само плод, а гърда, струните на китара рисуват венерин хълм. Това сексуално напрежение пада, когато Пикасо смята, че притежава достатъчно нови картини за неговата ретроспекция в "Georges Petit". Сякаш сексуалното напрежение е било двигателят на неговия творчески процес.

Снимка: Picasso в галерия Georges Petit, 1932 г. / фотограф неизвестен

В личния си живот през тази година на чудесата Пикасо едва успява да поддържа деликатния баланс между съпругата си Олга Хохлова и страстната любовна връзка с Мари-Терез Валтер, която е проекцията на еротичните желания на художника и неговото платно.

 

Снимка: Le Rêve ("Сънят") / Pablo Picasso, 1932 г.

Пикасо създава над 300 произведения на изкуството за тези дванадесет месеца, а изложбата в парижкия музей, който носи неговото име, включва над 100 от тях. Сред изложените картини е "Сънят" - еротичен портрет на спящата Мари-Терез Валтер, Представено е и платното "Момиче пред огледало", което също изобразява Валтер.

Jeune Fille Devant un Miroir ("Момиче пред огледало") / Pablo Picasso, 1932 г.

"Наричаме 1932 еротична година, защото Пикасо използвал еротизма като движеща сила в своята живопис - заяви кураторката на изложбата Виржини Пердризо. - Изложените творби, повечето от които са живописни платна, са наситени с еротика. Чрез тази еротична сила Пикасо е създал дори по-въздействащи произведения на изкуството."

Много от творбите са предоставени под наем от частни колекции и музеи от чужбина - "Момиче пред огледало" рядко напуска Музея на модерното изкуство в Ню Йорк.

Изложбата започва днес в музея на Пикасо в Париж и ще продължи до 11 февруари следващата година.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види