Снимка: Aziz Acharki

Мароканците, приели християнството, виждат в посещението на папата шанс за признаване на свободите им

Ахмед Елджектими, Ройтерс

Мароканците, приели християнството - малобройно малцинство в една предимно мюсюлманската страна, очакват тази седмица визитата на папа Франциск като шанс да наблегнат на исканията си за религиозна свобода.

На 30 и 31 март Франциск ще прекара два дни в Рабат и това ще е първото му пътуване в страна от Северна Африка, както и първа визита на римски папа там от близо 35 години.

Папата ще се срещне с католици, повечето от които са преселници от Европа, главно французи, както и мигранти от Субсахарска Африка, които имат право да се молят в църкви като построената в стил арт деко катедрала "Св. Петър" в столицата Рабат.

Но за разлика от "чужденците християни", мароканците, приели християнството, казват, че са принудени да се молят тайно у дома си. Преминаването от исляма към християнството е забранено, както и в много други мюсюлмански страни, а пропагандирането на християнството се наказва с до три години затвор.

Мароканската асоциация за религиозни права и свободи - която подкрепя мароканските християни и вече е писала до Ватикана, за да изрази тревогите си - планира да проведе седящ протест пред църквата в Рабат в навечерието на визитата.

"Искаме закони, които да защитават религиозните малцинства в страната на равноправна основа", каза ръководителят на асоциация Джавад ел Хамиди.

"Ще използваме визитата на папата, за да окажем по-голям натиск върху държавата да защитава религиозните свободи", добави той.

"Без дискриминация"

Мароко си е изградила имидж на оазис на религиозна толерантност в регион, разкъсван от екстремизъм, и предлага обучение на мюсюлмански проповедници от Африка и Европа в духа на умерения ислям.

Правителственият говорител Мустафа ел Халифи каза, че властите не нарушават религиозните свободи. "В Мароко няма преследване и дискриминация по религиозен признак", каза той пред журналисти, когато бе помолен да коментира обвиненията.

Но мароканците, приели християнството, дават за пример конституцията, която официално признава съществуването на мароканските мюсюлмани и евреи, но не и на мароканските християни. Освен това дават примери и от ежедневието си.

"Когато отидох на църква, за да обявя вярата си, ми заявиха, че това е забранено от мароканските закони", каза 40-годишен марокански християнин, който се представи като Еманюел и поиска да не го снимаме.

"Призоваваме мароканските власти и Светия отец да използват възможността, която открива тази папска визита, за да започнат открит диалог за религиозните свободи на мароканските граждани", заяви местната лобистка група, наречена "Обединение на мароканските християни".

Няма официална статистика, но водачите им казват, че има близо 50 000 марокански християни, предимно последователи на протестанските евангелисти, които са повече от римокатолиците в страната, за които се смята, че са около 30 000 души.

За момента няма отговор от Ватикана на писмото на асициацията. Но най-висшият римокатолически прелат в Мароко - архиепископът на Рабат, Кристобал Лопес Ромеро предложи да съдейства.

"Като римокатолици ценим това, че имаме пълна свобода на вероизповедание, но ще сме още по-радостни, ако и мароканците също могат да имат такава, каза испанският духовник пред журналисти.

"Бих се радвал, ако мога да стана мароканец без да ми се налага да сменям религията си", добави той.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види