Снимка: Tobi Oluremi

Призрачното "гробище" на 43-мата американски президенти

На поляна в частен имот в щата Вирджиния един до друг са подредени огромните бюстове (6 метра височина) на 43-ма президенти на Съединените щати. Това е всичко, останало от президентския парк, открит през 2004 г. в съседния град Уилямсбърг. Следствие на пренасянето им и с течение на времето някои от бюстовете са силно повредени, липсват части от тях, а върху лицата на някои президенти се стичат бразди, наподобяващи сълзи. Ейбрахам Линкълн пък има дупка в тила, сякаш напомняща за трагичния му край. Всички изглеждат очукани и с разпадащи се елементи. Човек има усещането, че се намира в призрачно гробище.

Идеята за създаване на "Парк на президентите“ е на скулптура Дейвид Адикс, вдъхновил се за това от скалните скулптури на Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелд и Ейбрахам Линкълн, изсечени в скалата на планината Ръшмор, щата Южна Дакота, по повод 130 години от историята на САЩ.

Паркът е открит през 2004 г., но приема посетители само шест години. Закрит е през 2010 г. поради неплащане на дълг от 3,3 милиона долара. След две години го продават на търг на компания от Южна Дакота. Тя възнамерява да премести бюстовете на по-известните президенти в близост до мемориалния комплекс в Ръшмор, останалите ще останат на произвола на съдбата и последиците от суровите климатични условия.

Мястото не е отворено за посетители, тъй като няма акредитация за "туристическа дейност", но има много хора, които идват, и картината, с която се сблъскват, ги кара да се замислят за печалните образи на исторически най-важните хора за американската нация.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види