Снимка: Lorene Farrugia

Къде законът повелява как да празнуваме рождения си ден?

В края на миналата година известната певица Фируза Хафизова навършва 35 години и решава да отпразнува събитието. За целта кани приятели и разпространява видеоклип от тържеството в Instagram. Два месеца по-късно за това си "провинение” е осъдена да заплати глоба в размер на 5 хиляди сомони (530 щатски долара). Съдът в родния ѝ Таджикистан я намира за виновна, защото си позволила да празнува рожден ден на публично място.

Прокурорът изразява позицията си, като казва, че светът е в икономическа криза и при тези условия ограниченията в провеждането на подобни церемонии са в полза на гражданите, защото могат да изхарчат спестените пари за почивка или други семейни нужди.

Случаят разкрива един от възможно най-големите абсурди. Съгласно член 8 от Закона за регламентиране на традициите, тържествата и обичаите в Република Таджикистан, рождените дни могат да се празнуват само в семейна среда. Онези, които се осмелят да поканят приятели, могат да се окажат наказани с глоби, какъвто е случаят с Хафизова.

Санкциите са въведени през 2007 г. и започват да се засилват още повече след 2017 г. Според закона властите имат право да ограничават броя на хората, участващи в събития като честване на рождени дни, сватби и дори погребения. Включително могат да се намесват, като одобряват или налагат ограничения в менюто, да определят продължителността и часа на провеждащото се събитие. С тези санкции се цели да се сложи край на традицията на пищните сватби, годишнини, включително погребения, за които, според управниците на държавата, гражданите изразходват годишно огромни суми.

"Това поведение не е нищо повече от проява на разточителство и показност", смята таджикският президент Емомали Рахмон.

От своя страна активистите по правата на човека смятат тези ограничения за намеса на властите в личния живот на хората.

През миналата година азиатската държава с население близо 8 милиона души е наложила по закона за регламентиране на традициите, тържествата и обичаите 643 глоби, като е събрала повече от 1 милион долара.

Куриозен е случаят с мъж, глобен, защото публикува във Facebook снимка как празнува рождения си ден в кафене. Бил е сам човекът, но на обществено място…

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види