Снимка: Guliver/iStock

Кучето ти те лъже, за да получи това, което иска

Ново проучване, публикувано в Animal Cognition, установи, че дори любимите ни опашати приятели ни пускат по пързалката.

Швейцарски изследователи се заинтересовали да разберат дали кучетата имат способността да ни заблуждават, за да получат това, което искат. Участници в проучването им били 27 кучета от различни породи на възраст между 1.5 и 14 години. Първо обучили кучетата да различават две жени според тяхната щедрост с храната – едната жена определили като "кооперативен тип", тъй като тя винаги била в готовност да даде на кучето лакомство, а другата определили като "състезателен тип", понеже показвала на кучето лакомството, а после го прибирала в джоба си. По-късно тестове доказали, че кучето, разбира се, предпочита "кооперативния тип".

След това учените научили кучетата да водят жените до храна. Пухкавите ни любимци наблюдавали как наденички (любимата им храна) и кучешки бисквитки се поставят в две еднакви кутии, които след това били поставени на земята заедно с трета, празна кутия. Наредили им да покажат къде е храната и те започнали да водят партньорите си към някоя от кутиите на земята. Изпробвали схемата два пъти – веднъж с "кооперативен партньор" и веднъж със "състезателен партньор". Докато кооперативните партньори награждавали кучетата с това, което е в кутията, състезателните партньори запазвали храната за себе си.

Сравнявайки поведението на кучетата в присъствието на двата вида партньори, учените открили зависимост. И в двата дни с теста с кутиите, кучетата били по-склонни да водят кооперативния си партньор към кутията с предпочитаната храна, отколкото състезателния партньор. Този ефект бил дори по-силен на втория тестови ден. С други думи, повече от половината кучета осъзнали, че ако заведат състезателния партньор към кутията с наденички, това няма да им бъде от полза и съответно умишлено го водили към празната кутия. Всъщност две кучета, Арвен и Нелсън, били толкова умни, че винаги водили кооперативния си партньор до наденичките и никога не го правили със състезателния си партньор.

Тези резултати показват, че кучетата са способни да променят поведението си и да използват тактически заблудата, както и да разбират как действията им се отразяват на другите.

Професионалният кучешки треньор от Лос Анджелис Елиша Стинчула казва: "Проучването само потвърждава, че кучетата са много интелигентни животни. Те са много мотивирани да получат това, което искат, и именно това е причината да се поддават на обучение."

Идеята, че кучетата са способни да манипулират ситуацията, за да получат своето, не е толкова изненадваща. Елиша разказва: "Вкъщи кучето ми често се опитва да каже на мъжа ми, че не е вечеряло след като аз съм се прибрала по-рано и съм го нахранила. Той е умно куче и обича храната, така че естествено е да се опита да вечеря два пъти."

Ако кучетата са способни да манипулират ситуациите в тяхна полза, то може би трябва да бъдем малко по-мнителни към тях. Кучето безспорно е лоялен и добър приятел, но все пак преследва целите си, така че следващия път: внимавайте с лакомствата!

по Vice

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види