В поклонническият град Мина има над 100 000 палатки, които се необитаеми през повечето време

Мина е малък, но необичаен град от палатки, който се намира на 8 километра от свещения за мюсюлманите град Мека. Мястото е популярно сред последователите на исляма, заради ритуала по убиването на дявола с камъни. Той се изпълнява на моста Джамарат между залез и изгрев слънце в последния ден на поклонничеството. Три статуи на дявола са поставени на моста, за да бъдат пребити с камъни от поклонниците. През 2006 г. по време на този ритуал настава такова меле, че 354 души загиват.

Наред с подобни неща, селището е популярно с огромното количество бели палатки. Долината на Мина е с площ от 20 кв. км. и цялата е изпълнена с тях. Тези над 100 хиляди палатки могат да поберат до 3 млн. мюсюлмански поклонници, които отиват към Мека.

Преди векове поклонниците са носели собствени палатки, които отнасят със себе си след като поклонничеството им приключи. През 90-те саудитските крале нареждат изграждането на лагер от памучни палатки, за да не се налага на вярващите да носят своите. Платът е сменен с фибростъкло, след един опустошителен пожар, който причинява смъртта на 350 души през 1997 г.

В последните години саудитските власти влагат милиони в това да облекчат поклонниците по всякакъв възможен начин. Всяка една от палатките е с размери 8 на 8 метра, а палатките са групирани в няколко лагера из долината. Всеки един лагер разполага със собствени кухня, бани и тоалетни.

Една характерна особеност на Мина е, че извън сезона за поклонения в града няма никого.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види