Тройната граница между Бразилия, Аржентина и Парагвай е единствена по рода си

Много държави имат тройна сухопътна граница, но Тройната граница е само една. Тя е известна, заради това, че следва естественото сливане на реките между три държави.

Тази граница е очертана от сливането на реките Параня и Игуазу и разделя Бразилия, Парагвай и Аржентина, а мястото на сливането е популярна туристическа дестинация и за трите държави. Туристите могат да посетят моста Танкредо Невес, който свързва аржентинския град Пуерто Игуазу и бразилския град Фос ду Игуашу. Международният мост Ла Амистад през река Параня пък свързва Фос в Бразилия със Сиудад дел Есте в Парагвай.

Сиудад дел Есте е най-големият от околните градове, с население около 300 хиляди души, а най-малък е Порто Игуазу с население от 82 хил. души.

На мястото, където двете реки се вливат и образуват трета, всяка една от трите страни е издигнала обелиск, боядисан в националните цветове. Най-достъпният за туристите е този на аржентсикия бряг, тъй като се намира в близост до Пуерто Игуазу. Монументът е боядисан в цветовете от националния флаг и е издигнат през 1903 г.

До обелиска се извисяват флаговете на трите латиноамерикански държави, няколко възпоменателни плочи и малка статуя, изобразяваща Малдивите (Фолклендските острови), които Аржентина губи от Великобритания във войната от 1982 г.

Любопитен факт е, че по времето, когато Джордж Буш е президент на САЩ, американското правителство на няколко пъти изразява безпокойство, че в района на Тройната граница има условия за развитие на терористични ислямистки групировки. В последствие трите гранични държави сътрудничат със САЩ.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види