Швейцарският Дяволски мост и неговата история

Из Европа има редица мостове, които носят названието Дяволски, като причината за това почти навсякъде е една и съща. Всяка една от тези конструкции е отнела огромно количество време, разходи и усилия, а построяването й е било изпълнено с големи опасности за работниците.

Един от най-известните Дяволски мостове на Стария континент се намира в Швейцария, а легендата за построяването му е повече от интересна. Местните хора за първи път успяват да построят дървен мост над река Ройс в пролома Шьоленен някъде през 13 в. и постижението им е от голямо значение за облекчаване на транспортните връзки в днешния кантон Ури, защото мостът е единственият път към прохода Готард.

През 16 в. старият дървен мост е заменен с много по-стабилен каменен, към който е добавен тунел в скалата. Той е използван от керавни с мулета, които са единственият възможен транспорт за стоки и суровини в планината. Строежът на този мост обаче е толкова трудна и продължителна задача, че в съзнанието на местните хора градежът е свързан със свръхестествените сили.

Според популярна легенда от 16 в. хората не могат да построят моста сами, а Дявола вижда отчаянието им и предлага сделка. Той ще построи моста, но ще вземе душата на първия, който го премине. Селяните се съгласяват и Дявола наистина изгражда стабилен мост над реката, но никой от хора не решава да мине по него.  

Според легендата те пускат куче по моста, а според една по-нова легенда от 19 в. животното е било коза. Така или иначе, излъганият Дявол е силно подразнен от измамата и за отмъщение грабва един огромен къс скала, с който да разбие моста.

Случилото се след това отново варира, според това коя от двете легенди четем.

Едната от тях гласи, че докато носи камъка към моста Дявола вижда една светица с кръст в ръка и това така го стряска, че той захвърля камъка и побягва. Според другата версия Дявола оставя камъка на земята, за да си почине. Тогава една старица рисува кръст върху скалата и така прогонва Нечестивия. Преданието е интересно, но е спорно дали има местен произход, тъй като същата легенда е свързана с Дяволския мост в Хамбург, Германия.

Любопитен факт е, че скалата на Дявола още е край моста. Тя е висока 12 метра, тежи 220 тона и е преместена на 130 метра от първоначалното си място, за да освободи пътя за тунел през планината.

Дяволския мост в пролома Шьопелен е използван предимно от местните хора до Наполеоновите, войни и понася тежки поражения от отстъпващата френска армия. Въпреки това мостът е възстановен през 1830 г. и движението по него е възобновено.

През 20 в. нов бетонен мост с две платна е построен на същото място, но каменният още е там, въпреки че не се използва. Оригиналният мост обаче има такова голямо значение в местния фолклор, че през 1994 г. швейцарското правителство пуска в обръщение юбилейна монета с изображението на Дяволския мост.  

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види