Снимки: Mikkel Pitzner, Project Baseline Gulfstream

Океанският риф от автомобилни гуми

Рифът Озбърн вероятно е едно от най-глупавите човешки творения в историята, а най-очарователното в тази история е, че рифът е бил направен с добри намерения.

Наистина е странно в наши дни на кого би му хрумнало, че от екологична гледна точка е приемливо на дъното на океана да има изкуствен риф от около 2 милиона автомобилни гуми.

Идеята за това е на неправителствената организация Broward Artificial Reef, или BARINC, създадена през 1972 г. от група рибари.

Поради някакви причини те вярват, че коралите и другите морски организми биха се адаптирали успешно към гумите и биха ги превърнали в свой дом.

Атктивисте на BARINC намират финансиране и подкрепа от компаниите Goodyear Tire и Rubber Company, които помагат с оборудване и дори подаряват една боядисана в златно гума, която също да бъде пусната на дъното. Операцията е извършена край Форт Лодърдейл във Флорида, с помощта на американски военни и над сто частни лодки и корабчета. 

Всички гуми са вързани една за друга с железни вериги и найлонови въжета, а после са закрепени за дъното. Въжетата и веригите обаче скоро се разпадат и така с времето гумите се оказват по цялото дъно, но животът не само не покълва по тях, а ми направо ги отхвърля. Експериментът е мащабен, но крайно неуспешен, защото нанася вреди на съществуващия морски свят, както и на околните естествени рифове. Част от гумите пък са понесени от теченията или ураганите и тръгват по собствен път, като някои от тях са извадени на север чак край бреговете на Северна Каролина.

От началото на 21 в. няколко организации са правили опити да извадят гумите от водата, но заради огромните разходи тези операции пропадат.  

Инициативата е реално осъществена, едва когато е подкрепена от властите на щата Флорида, но въпреки това извадените до 2009 г. гуми са едва около 73 хиляди. Това означава, че на дъното на океана все още има около 700 хиляди.

Странно е, че тази идея е била реализирана и извън САЩ. Подобни рифове има в Мексиканския залив, в Индонезия, Малайзия, Австралия и край бреговете на няколко африкански държави.

Все пак трябва да се отбележи, че не всички изкуствени рифове нанасят вреди. Просто е необходимо те да отговарят на няколко прости изисквания. Например да са от тежки материали, които няма да бъдат отнесени от бури и течения. Освен това тези материали не трябва да са опасни за околните екосистеми и да замърсяват водата.

В Коста Рика вече има установена традиция да се изграждат такива изкуствени рифове от метал или бетонни блокове. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види