Снимки: Anonymouse MMX

Къщички за феи

От векове феите са традиционни герои от фолклора на местните хора от остров Ман. Там поколение след поколение израства с легендите за митичните горски създания, а на острова дори има мост на феите. Всеки пътник трябва да ги поздрави, преди да премине, иначе го чака лош късмет.

Островът, който се намира между Британия и Ирландия, сам по себе си е едно магически красиво място и не е странно, че именно там са родени толкова много приказки за феи. Добрата новина за тях е, че от 2018 г. те вече притежават и свои миниатюрни къщички на острова.

Техните домове са дело на шведския арт колектив Anonymouse MMX, които обичат такива неща - те вече са представяли къщи за мишки, най-малката книжарница в света и малък увеселителен парк. Но къщичките са феи са по-специални, защото са по-голям проект.

Всяка една от тях е създадена от различни материали - камък, дърво, мед, антично стъкло и дори хартия. Всяка една от къщичките е висока 30 см и има интериор, който включва миниатюрни банкетни маси и столчета, стъклени прозорчета и карта на острова. Всички къщички са направени в шведския град Малмьо, от където са транспортирани до острова.

Едно от най-големите предизвикателства пред Anonymouse MMX е да поставят къщичките на правилната локация, така че да изглежда сякаш домът на феите винаги е бил там.

Благодарение на този проект, туристите на остров Ман имат едно забавно предизвикателство - да намерят къщичка за феи сред красивия пейзаж.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види