Снимка: Официална Facebook страница

Всички религии под един покрив

Най-голямата по територия страна в света с повече от 146 млн. жители – Русия, разполага с необикновена и не особено популярна забележителност. Това е ексцентрично изглеждащ храм, в който се помещават всички религии по света. Странно, предвид факта, че в Русия се отнасят изключително нетолерантно като различия от порядъка на еднополовата любов. 

Храмът е бил изграждан в рамките на 20 години в близост до град Казан от не по-малко интересния му създател художникът и лечител Илдар Ханов. След злополучен инцидент на 3-годишна възраст, когато Ханов едва не умира, той е сигурен, че е придобил свръхестествени лечителски способности, които решава впоследствие да сподели със света. Той твърди, че години по-късно (през 1994 г.) е имал видение с Христос, който му е поръчал изграждането на мултирелигиозен храм.

 

Снимка: Официална Facebook страница

Две десетилетия по-късно, архитектурният комплекс е факт – с разноцветни стъклени елементи в ярки цветове и мозайки, издигащ се сред гористата местност. Начинът, по който той изглежда, пресъздава съвсем буквално обединението на религиите, със съчетание на религиозната архитектура на основните 16 религии – разполага с минарета, куполи и кули, християнски кръст, звездата на Давид, китайски купол и мюсюлмански полумесец. Думите "мир“, "свобода“, "братство“ и "солидарност“ са изписани по външните стени на храма на различни езици.

Снимка: Официална Facebook страница
 

Идеята на храма не е сливане на религиите в едно, тъй като всяка има своя история и произход, а създаване на място, което да обединява различните вярвания под един покрив и да създаде толерантност помежду им. Всъщност храмът не е функциониращ и вътре не се провеждат религиозни ритуали или служби, а е по-скоро архитектурна и културна забележителност.

Снимка: Oфициална Facebook страница

И със сигурност е така, с удоволствие бихме посетили Казан, за да се насладим на великолепието на този мултирелигиозен феномен, носещ в себе си равни количества история и мистерия, както и послания за равенство в епоха на тотална нетолерантност между различията.

 

Снимка: Официална Facebook страница

Дестинацията разполага със сертификат за отличие от TripAdvisor поради множеството положителни оценки от потребители, според които "мястото си заслужава да се посети“ и е "нещо неповторимо и необикновено, което не може да се опише с думи, а трябва да видите с очите си“. В TripAdvisor можете да видите и галериите на потребителите, имали щастието да видят комплекса отвътре.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види