Снимка: Guliver/iStock

Летище се пребори със страха от терора на 11 септември

За пръв път от 16 години летището допуска външни лица на гейтовете си

Международното летище Питсбърг е първото летище в Щатите след терористичните атаки от 11 семптември 2001 г, което допуска и външни лица на гейтовете. Това влиза в сила днес – почти 16 години след атентатите.

Хората, които няма да пътуват, но искат да бъдат на терминала, за да изпратят близките си, или за да пазаруват, могат да ползват т.нар. myPITpass пропуск, който се получава на специално гише на летището. Необходима е проверка на личните документи на лицето от служител за сигурност, който проверява и дали то присъства в списъка с непътуващи, след което издава пропуска. Деца под 17-годишна възраст не се нуждаят от лична карта, за да получат пропуск, стига да имат придружител. 

Пропуските могат да се вземат от понеделник до петък, между 09:00 ч. и 17:00 ч., като служителите по охрана на летището си запазват правото да спрат издаването на пропуски в пикови часове, когато летището е много натоварено. След като получат пропуска си, допуснатите до гейта външни лица са задължени да минат през пункта за сигурност и да спазват някои от правилата, които важат и за пътуващите – никакви течности над 100 мл, никакви оръжия и т.н.

Най-важното обаче е, че едно летище вече победи страха от тероризма, давайки възможност на милиони хора да посрещат и изпращат своите близки директно на гейта.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види