Камъкът на глада, река Елба

Камъкът на глада

През изминалата година сушата в Европа нанесе огромни поражения на реколтата, а загубите се изчисляват на милиарди евро. От своя страна, сушата се отрази в драстично понижаване на речните нива, което пък разкри прастари предупреждения.

Една скала с издълбано в нея съобщение сега е видима в река Елба край живописното чешко градче Дечин. Този камък е един от най-известните т.нар. "Камъни на глада", които разкриват горчиво предупреждение от миналото.

Посланията, издълбани в скалата, разказват за предишна страшна суша и предупреждават, че ако посланието е видимо на водите на реката, значи сушата отново е голяма, а след нея идва гладът. Освен проблеми с напояването, сушата води до намаляване на търговията и доставките по реката, което също се отразява негативно на живота на местното население. Заради всичко това, на скалата край Дечин пише на стар германски: "Ако ме виждаш - плачи".

Камъкът на глада в Чехия е най-старият подобен – той е споменат в летописите още през 1417 г. На него са отбелязани няколко запомнящи се сушави години, като последната е 1893 г.

Традицията на маркиране на Камъни на глада е разпространена векове наред в Централна Европа. Имало е подобна скала в Германия край Лауфенбург край река Рейн, но тя е взривена в началото на 20 в., заради строеж в близост.

В наши дни Камъкът на глада край Дечин е местната туристическа атракция.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види