Mill Ends Park, Портланд, САЩ

Най-малките природни паркове в света

Природните паркове са най-доброто място, където човек да се отпусне от ежедневните грижи и да се порадва на красотата и спокойствието на природата. Всеки един от тях е късче от рая, а в някои случаи това късче е наистина много малко.

Вижте някои от най-малките паркове в света:

Mill Ends Park, Портланд, САЩ

Този миниатюрен парк вероятно е един от най-известните в света. Mill Ends Park е в кръгъл участък земя по средата на улицата в американския град Портланд. През 1948 г. кръгът е направен, за да бъде използван за основа за издигането на улична лампа. Лампата така и не е поставена, а бурени растат в пръстта до един ден, в който привличат блуждаещия поглед на журналиста Дик Фейгън. Фейгън работи в сградата отсреща и в ума му веднага се разиграва интересен сюжет.

Той твърди, че е видял леприкон на име Патрик О` Туул да копае дупка в пръстта. Фейгън уловил леприкона и заради това е имал право на едно желание. Тогава човекът поискал свой собствен парк, а леприконът го измамил като му дал дупката, която е изкопал, и пръстта край нея.

Това е по-легендарната част от историята. В реалността Фейгън засажда цветя на мястото и новата озеленена площ нарича Mill Ends. Mill Ends е името на неговата колонка във вестника. Дик Фейгън умира през 1969 г., но местните хора продължават да се грижат за неговия парк с ширина от около половин метър.

С времето Mill Ends се прочува и през 1971 г. е в Книгата на рекордите Гинес като най-малкият парк в света. През 1976 г. Mill Ends е официално обявен за американски национален парк.

Малко паркче в средата на големия град предразполага хората към креативност. Те често прибавят към него различни неща, като мини реплика на плувен басейн за пеперуди или мини Виенско колело за известно време. През 2018 г. в Mill Ends дори са посадени миниатюрни розички.

Край Mill Ends всяка година се организират концерти, пикници и изложби по случай Деня на свети Патрик.

Moyenne Island National Park, Остров Мойен, Сейшелските острови

Moyenne Island National Park

Остров Мойен не е населен, когато британецът Брендан Гримшоу стъпва за първи път на брега му през 1962 г. Бившият редактор във вестник купува острова с площ 0.099 кв. км. за 8 хил. паунда и започва да се грижи за него, с помощта на Рене Антоан Лафортун.

Двамата засаждат 16 хил. дървета, създават мрежа от пътечки с дължина почти 5 километра, освен това донасят и отглеждат огромни костенурки, които към наши дни са около 120 на брой. Мойен е гъсто населен с животни, всъщност там има най-много животински видове на квадратен метър от всички други паркове в света.

Интересен факт е, че, въпреки че островът лека-полека се превръща в частен природен парк, той вече е част от национален парк – Stе Anne Marine National Park.

Междувременно Гримшоу и Лафортун разработват мястото като туристическа дестинация. Те взимат входна такса от 12 паунда, а туристите могат да се разходят сред девствената природа на Мойан или да хапнат в единствения ресторант на острова.

Любопитен факт е, че се носят слухове за пиратско съкровище, скрито на Мойан. Гримшоу също се опитва да го намери, но открива само няколко скривалища, в които няма нищо ценно. Англичанинът намира и два гроба, които вероятно са на пирати, но това не може да бъде доказано. За сметка на това бащата на самия Гримшоу е погребан на острова. Брендан Гримшоу е единственият жител на Мойен, но умира на острова-столица на Сейшелите – Мае, през 2012 г.

Раят на Гримшоу е обявен за самостоятелен природен парк през 2008 г. Към момента стойността на острова е около 34 млн. евро.

Penang National Park, Пенанг, Малайзия

Penang National Park

Този природен парк се намира в северозападния край на остров Пенанг. Открит е през 2003 г. и има обща площ от 1,213 хектара земя и вода.

Пенанг е известен сред учените и туристите като едно непокътнато, автентично късче от малайзийската природа, което е дом на 417 представители на флората и 143 на фауната.

Не е случайно, че този парк е първата защитена зона в историята на Малайзия, както и национален парк от 2003 г.

Hot Springs National Park, Арканзас, САЩ

Hot Springs National Park

Този американски национален парк е най-старият с подобна концепция в страната. Създаден е като обект за рекреативни цели още през 1832 г., когато идеята за национален парк още не съществува.

Паркът в щата Арказнас е обявен за национален през 1921 г. и е най-малкият такъв в САЩ чак до 2018 г. От тази година това звание носи Gateway Arch National Park в щата Мисури.

Паркът по продължението на река Мисисипи е с големина 36.8 хектара и първоначално не е парк. Този район дълго време има статут на мемориал на редица неща – на купуването на щата Луизиана, първото цивилно управление на запад от река Мисисипи, както и съдебното дело по случая Дред Скот през 1857 г., което е сред ключовите в дебата за робството в Северна Америка. Освен това Gateway Arch National Park е близо до началната точка на експедицията на Луис и Кларк.

Isles de la Madeleine National Park, Сенегал

Isles de la Madeleine National Park

Островната група, на която се намира този парк, е разположена в океана на запад от столицата на Сенегал – Дакар.

Тези острови в днешно време не са населени, защото са трудно достъпни, но на най-големия остров – Сарпан, са открити предмети от каменната епоха. Интересен факт е, че островите са дом на много редки животински видове, които се срещат само там и на островите Галапагос.

Паркът Le Parc National des Iles de la Madeleine се намира на един от тези острови. Той не е населен, защото местните вярват, че там живеят зли духове.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види