пустиня Негев

Снимка: Tatiana Zhukova

Петгодишна суша повдига въпроси за стратегията на Израел за водите

Кфар Ювал, Израел, 6 август

Години наред в Израел населението беше предупреждавано да пести водата с послания като тези: "Вземайте по-кратък душ!"; "Садете издръжливи на суша растения!"; "Пестете!"; После Израел започна засилено да влага средства в технологии за преработка на морска вода и уверено заяви, че е решил проблема чрез водите на Средиземно море.

Сега продължаващата вече пет години суша подлага на изпитание тази стратегия. Фермерите изпитват затруднения, а обемът на най-важните водни басейни намалява.

Това е сложна ситуация за страна, която заема челни позиции в технологиите за обезсоляване в сух регион, където водата е изключително важен геостратегически въпрос и е включен със специални клаузи в мирните споразумения.

"Никой не е очаквал пет години подред суша, така че въпреки възможностите ни за обзсоляване, положението остава много сериозно", каза енергийният министър Ювал Щайниц.

Според някои технологичният капацитет на Израел може да не е достатъчен да надвие природните сили.

Страната се намира в Близкия изток - един от най-безводните региони в света. Традиционно Израел разчита на кратък дъждовен сезон всяка зима, за да попълни ограничените си запаси.

Заради годините на намалени валежи много спадна нивото на Галилейското море - основния източник на вода за Израел, и страната престана да изпомпва вода от него за националната си система.

Сушата стана причина да пресъхнат и някои от притоците на река Йордан, която се влива веднъж на юг в Галилейско море, а после течението й продължава, виейки се още 360 км в южна посока, за да се влее окончателно в най-ниската точка на Земята - Мъртво море.

Тези библейски водни басейни са от ключово значение за оцеляването и стабилността на Израел, Йордания и Палестинските територии, но те все по-активно пресъхват, до голяма степен поради климатичните промени, увеличаващото се население и засиленото използване на водата за земеделие.

За да постигне надеждно снабдяване с вода, Израел от 2005 г. е открил пет станции за преработка на солена вода и през следващите години възнамерява да увеличи броя им. Сега около 40 процента от питейната вода в Израел се получава чрез обезсоляване, а към 2050 г. се очаква този дял да е 70 процента.

Когато сушата беше в началото си, Израел не обръщаше на това голямо внимание, изтъквайки огромните си вложения в обезсоляване. Но в последно време тонът се промени, а през изминалите няколко месеца по телевизията отново се завъртя клип, в който израелците се призовават да пестят водата, понеже - тук отново се използва един от лайтмотивите на предишните кампании - "Израел пресъхва".

Според критиците пестенето на вода - изключително важна мярка в полупустинния Израел - е било загърбено и е било дадено предимство на обезсоляването.

"Израел определено изостави пестенето на заден план. Щом се появиха станциите за преработка на солена вода, се възцари измамно усещане за сигурност", а потреблението на вода се повиши, заяви директорът на направлението за водите в неправителствената организация "Израелски съюз за защита на околната среда" Сарит Каспи-Орон.

"Обезсоляването не може да компенсира абсолютно всичко и когато подземните води страдат от засушаването и когато Галилейско море също страда от засушаване, трябва да се пести", заяви Каспи-Орон.

В миналото при засушавания израелските власти налагаха данъци върху потреблението на вода и поощряваха използването на устройства за пестене на вода. Но този път няма никакви планове да се въвеждат подобни мерки.

Обезсолената вода стига до израелските домакинства в най-населения регион на страната, крайбрежния, както и до някои от жителите във вътрешността. Но в Северен Израел местните все още разчитат на бързонамаляващите природни източници. Засега тяхното потребление не е ограничено.

Буйните някога потоци в Северен Израел сега почти са съвсем плитки. Според служители на историческия природен резерват "Тел Дан" до два месеца изворите там ще са пресъхнали, което може да се отрази отрицателно на туризма в района.

Сред първите усетили хватката на засушаването бяха фермерите в областта Галилея. Израелските власти въведоха ограничение за използването на вода, това постави под заплаха и без това несигурното им препитание и накара много от тях да преосмислят какви култури да садят.

Фермерът Офер Московиц обикновено съумява да отгледа повече от една култура годишно, но сега за пръв път е избрал да не сади своите зърнени култури, а само авокадо. Но дори и тази промяна се оказва предизвикателство.

"Ако дори един ден не поливам авокадовите дръвчета, те започват да вехнат. А ако не ги поливам година, 20 години труд ще изтекат в канала", каза той.

Съществуващата инфраструктура прави невъзможно обезсолената вода да стигне до фермерите на север, заяви Каспи-Орон.

Има и други причини да не се залага на обезсоляването. Станциите са изключително енергоемки и скъпи като строеж и поддръжка. Разчитането в такава голяма степен на обезсоляване създава и потенциален риск за сигурността, тъй като една атака срещу станциите например би могла да извади от строя голяма част от водоснабдяването на страната.

Въпреки всичко за Израел тази технология е приоритет. През юни правителството прие план за справяне със засушаването, като първата заложена в него цел е да се увеличи количеството обезсолена вода. В него се предвижда и да бъдат "рехабилитирани" изворите и речните притоци. Заложен е и план от догодина в Галилейско море да се добави обезсолена вода, въпреки критиките на някои, че така може да се наруши равновесието на минералите в езерото.

В Израел са оптимисти, че с малко изобретателност сушата може да бъде преодоляна.

Проблемът със сушата "ще бъде решен, няма никакво съмнение", каза енергийният министър Щайниц. "Тази материя не е нова за нас. Просто се връщаме към историческата си традиция да сядаме и да търсим решения за водата", заяви той.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види