Снимка: Robin & Alen Karpan

Дюни насред канадските гори

Пейзажът на Канада е известен с девствената си красота, големите горски масиви, езерата, реките, които замръзват колкото по на север отивате. В тази американска държава има всякакви видове природни забележителности, но едва ли някой е очаквал сред тях да са... пясъчните дюни. И то не на брега на океана, а във вътрешността на страната.

Снимка: Robin & Alen Karpan

Такава уникална геофизична формация се простира на 100 километра по бреговете на езерото Атабаска в област Съскачеуан. Дюните са дело на дейността на ледници от последния ледников период, които са направили местните скали на прах. Когато ледниците се стопяват, водата от тях отмива голямо количество пясък и седименти към огромно праисторическо езеро, което е било по-голямо от днешното Атабаска. Когато нивото на праисторическото езеро е намаляло драстично, пясъкът се е показал на повърхността, а вятърът го е нахвърлял в дюни.

Снимка: Brendan Van Son
 

Тези дюни са формирани преди около 8-9000 години и на места могат да достигнат до 30 метра височина. Поради факта, че районът е изключително изолиран, както и заради спецификата на дюните, местната флора и фауна там са запазили своята изключителност.

Из дюните могат да бъдат видени над 300 растителни вида, от които 10 са изчезващи, а поне 42 се считат за много редки. Да се запази това био-наследство не е трудно, предвид, че до там няма път, но през 1996г. местността е обособена като национален парк.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види