Batman, Турция, 2014 декември

Град Батман съществува хиляди години преди Брус Уейн

Първите комикси с участието на Човека-прилеп излизат през 1939 г. и тогава този благороден супергерой набира скорост като един от най-известните образи в съвременната култура.

Въображаемият град, в който Батман раздава справедливост, се нарича Готам, но в реалността има истински град, който се нарича направо Батман. Щеше да е интересно от Warner Bros да бяха купили цял град, за да го го нарекат на името на персонажа, но не е такъв случаят.

Земите в югоизточна Турция, по продължението на река Тигър, са плодородни, а тресавищата и многобройните пещери дават възможност за защита на местното население, затова регионът е заселен много отдавна. Историческите данни сочат, че там има селища още през 7в. пр.Хр., като едно от тях е създадено на изкуствен остров сред мочурища и се нарича Ела.

Местните хора живеят свободно до инвазията на Александър Велики през 352 пр.Хр. След това местността през вековете преминава под владението на византийци, араби и турци, но през цялото време е важна точка по маршрута на Пътя на коприната. С времето настъпват промени и в езика, като името Ела започва да се произнася Илу.

Значението на Илу е важно, заради близостта до мястото, където река Батман се влива в река Тигър. Селото става от още по-голяма важност, когато в близост е открит петрол. Заради находището, населението се увеличава и през 1957 г. Илу е обявен за град и взима името на река Батман. Името на реката пък произхожда от названието на древна измервателна единица, използвана по тези земи.

В наши дни град Батман е населен основно с кюрди, а в близост до него има летище и военна база, която е използвана от американците по времето на първата война в Ирак.

Батман се прочува през през 2008г., когато кметът на града Хюсеин Калкан обявява, че иска да съди студиото Warner Bros и режисьора Кристофър Нолан за това, че използват името на града му във филма "The Dark Knight". До дело не се стига, разбира се. Най-малкото, комиксите за Човека-прилеп се появяват на бял свят през 1939г., десетилетия преди градът да смени името си.

Хора от Батман, живеещи в чужбина, пък се оплакват, че не им поволяват да използват името на града си, когато регистрират фирми или лицензират продукти. Може би, трябва да сменят името на града с това на Рамбо.

След като и без това си имат турски Рамбо...

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види