Бонд е... Душко Попов

Джеймс Бонд е най-известният шпионин в света на изкуството, а името му е нарицателно за галантен екшън-герой. На екрана английският агент е в центъра на опасни игри, на които е заложен целият свят. Той винаги с красива жена под ръка и с питие в другата, интелигентен, забавен и неуловим като истински литературен и кино персонаж.

Душко Попов с френската актриса Симон Симон, една от любовниците му.

Въпреки това неговият прототип Душан Попов е по-висока класа, защото е истински. Той е в центъра на опасните мисии още преди Втората световна война, като е агент не на едно, а на четири разузнавания. И също е магнетичен плейбой, който обича доброто питие и високите залози както на игралната маса, така и в живота. Само че Душко е истински и  доказателствата за неговите дела на Тихия фронт могат да бъдат намерени в разсекретени доклади на английското разузнаване през 80-те години на миналия век.

Накратко филмът на истинския 007 е следният:

Добрият герой като малък

Душан "Душко" Попов изглежда сякаш е бил подготвян от съдбата за ролята си в театъра на Втората световна война. Той е роден през 1912 г. в сръбските територии на австро-унгарската империя. Богатото му семейство му осигурява добър живот и отлично образование, а самият Душко е добър атлет и запален полиглот. По-късно той завършва право във Фрайбург, където се запознава с датския милионерски наследник Джони Ебсен, а двамата изкарват безгрижни студентски години с много жени и купони. Мечтаното начало за един 007.

Добрият герой се осъзнава

По времето, когато Душко и Джони са студенти, по улиците на Германия става все по-неспокойно, а това вдига и политическия градус. Новата нацистка идеология проповядва ред, но идва на власт на вълната на беззаконието и това политизира двамата приятели.

Въпреки че обстановката се нажежава, Душко все повече говори публично  против Хитлер, заради което е арестуван от Гестапо и обвинен, че е комунист. По онова време това е било равнозначно на смъртна присъда и от нея го спасява Джони, който се свързва с баща му. Старият Попов има връзки в правителството и скоро югославският министър-председател лично звъни на Херман Гьоринг, за да уреди освобождаването на Душко. Това е първият досег на сърбина с международната политика, но няма да е последният.

Добрият влиза в играта

След Германия Душко се прибира в родината си, където започва бизнес. Той едва ли щял да попадне в света на шпионите, но неговият приятел Джони изненадващо го намира и му съобщава, че работи за нациското разузнаване. Принудили са го да го направи, за да не бъде пратен армията и той е приел, въпреки убежденията си. Тогава Душко разбира, че в такава обстановка убежденията струват много и могат да се търгуват без да се продават.

Той се съгласява с идеята привидно да стане агента на немците, които да шпионира в полза на англичаните. Идеята е двамата да саботират нацистката система отвътре, като се възползват от положението си на богаташи, които говорят езици и имат бизнеси в Европа. Душко и Джони веднага са приети в германския Абвер и английското MI5.

Добрият става легенда

Хладнокръвието и интелигентността на Душко разкрива огромен потенциал в тъмния свят на международния шпионаж и скоро той се наслаждава на собствената си игра. Роден актьор, Попов с лекота може да играе своя бохемски образ, който му отваря вратите на висшето общество в Лисабон. През войната столицата на неутрална Португалия е най-голямото свърталище на агенти, а Попов е сред асовете на шпионажа и на масата за комар.

Той е единственият, който може да си позволи да заложи 38 хиляди долара от парите на британското разузнаване на една игра на бакара. Залогът е безумен, мястото е Казино Роял, а съперникът просто става от масата и си тръгва. Сред мнозината свидетели на този инфарктен момент е и офицерът от британското разузнаване Иан Флеминг. Същият, който по-късно ще изобрети литературния образ на Джеймс Бонд.

Добрият вдига залога

Германците са толкова доволни от Душко, че го пращат в САЩ да организира тяхната шпионска мрежа там. Това е добър повод ФБР да разбере кои са нацистките агенти на американска земя и Душко е прехвърлен на служба при Джон Едгар Хувър.

Сърбинът отново върши отлична работа и съобщава, че немците събират информация за атака на Пърл Харбър. Ексцентричинят шеф на ФБР Хувър обаче е скандализиран от начина, по който личният и тайният живот на Душко се преплитат. Агентът постоянно е в компанията на привлекателни дами и често е с някоя от тях на мисиите си по света.

В крайна сметка Хувър депортира Душко и пренебрегва информацията, а тя остава тайна до 1972 г., когато английските разузнавателни служби разсекретяват досиетата.

Добрият печели, въпреки всичко

Участието на Душко в заключителните етапи от Втората световна война е ключово. Като доверен агент на германското разузнаване той през цялото време предава важна информация към Съюзниците и помага за това Третият райх да изгуби почва под краката си. Като ключова брънка от мрежата от двойни агенти Душко успява да заблуди нацистите, че масивната офанзива срещу тях няма да бъде на френския бряг при Нормандия през 1944 г.

По същото време приятелят му Джони е разкрит от Гестапо и отвлечен във Франция. Въпреки мъченията, той не издава никого от другите агенти и е изпратен в концентрационен лагер, откъдето изчезва безследно. Въпреки загубата на приятеля си, истинският Джемс Бонд вече е достатъчно обигран, че да свърши работата докрай и остава под прикритие до края на войната.

Добрият е истински

Душко Попов умира в Опио, Франция на 10 август 1981 г. на 69-годишна възраст. Малко след това британското MI6 разсекретява информацията за операциите с негово участие, с което тяхната достоверност е доказана. За цялото време на активна дейност Душко Попов е шпионирал едновременно за британското, немското и американското, както и за югославското разузнаване. Никой нищо не е разбрал, защото всички обичат топ-агента.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види