Художник: Harold H. Piffard / Napoleon and Josephine /детайл

Любовните обяснения на Наполеон са били странни и полярни

Мислите си, че Наполеон е бил плейбой, чиито завоевания са били едни от най-красивите жени в света. Но неговото тяло, дух и сърце са принадлежали само на една жена: прелестната Жозефина. А писмата на Наполеон към неговата любима наподобяват значително модерните обяснения в любов, на които бихте могли да попаднете онлайн.

В писмо до Жозефина, няколко месеца, след сватбата им, Наполеон написал "Не те обичам ни най-малко. Всъщност те презирам – ти си малка, глупава уличница." И това било едва първото изречение.  

Същото писмо завършва с "Надявам се скоро да те сграбча с ръцете си и да те обсипя с милион целувки, изгарящи колкото самия екватор." Явно е бил доста непостоянен в настроенията си.

През април 1796 г., Наполеон умолява Жозефина да дойде при него в Милано с думите "Сам съм толкова далече. Но ти ще дойдеш, нали? Ще дойдеш, за да си тук, до мен, в моите ръце, на гърдите ми, по устните ми. Просто полети към мен и ела, ела… целувка на сърцето ти, и една по-надолу, много по-надолу." Звучи като секс чат в 18-ти век.

Наполеон продължава да стреля комплименти в писмо от юли същата година: "Сълзите ти са ме оковали и възпламеняват кръвта ми. Повярвай ми, не е по силите ми да ми мине дори една мисъл, която не е свързана с теб или която да не мога да ти разкрия."

Но явно е чувствал, че любовта му е по-силна от тази на половинката му: "Пиша ти, моя любима, много често, а ти ми пишеш твърде рядко. Ти си зла и цинична, много непослушна, почти толкова, колкото капризна. Нечестно е така да мамиш един беден съпруг и нежен любовник!" Ревността на съпруга е в пълната си сила и явно е решил да провокира съчувствие.

Убеждава я, че без нея всичко е загубено: "Без неговата Жозефина, без сигурността в нейната любов, какво му остава на Земята? Какво може да направи той?" Тук само ще отбележим, че това е лидерът на почти цяла Европа в онзи момент.

Не получавайки нито дума от Жозефина, Наполеон полудява."Не ми пишеш изобщо; не обичаш съпруга си; знаеш колко щастлив го правят писмата ти и не пишеш нито ред…"

Обратно към мръсните приказки: "Колко щастлив бих бил да те съпроводя зад паравана, където се преобличаш, малките твърди и бели гърди, прекрасното лице, и коса, вързана с шал."

И точно като истински ревнив съпруг, Наполеон заплашва Жозефина, че някой ден ще я изненада. "Прекрасна Жозефина, някоя нощ вратата ти ще се отвори с невероятен трясък; и ще се озова в обятията ти, точно като ревнив съпруг."

Наполеон писал на брат си за несподелената си любов към Жозефина "Картата е хвърлена, тъжно е, когато едно сърце е разбито от бушуващите в него чувства… Имам нужда да съм сам.  Изморих се да показвам достойнство, чувствата ми са пресъхнали. Изморих се от величие, не ме е грижа вече за славата ми. На 29 съм и всичко в мен е погубено."

Какво прави това писмо толкова смущаващо? Англичаните са се добрали до него и са го публикували във всичките си вестници, за да унизят Наполеон.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види