Снимки: Getty Images

Странни хобита на странни монарси – част II

Последният цар на Египет, цар Фарук I, имал славата на изключително егоистичен човек. Една от неговите страсти била да организира не просто празненства, а истински пирове в различните части на света. Освен това бил любител на високите скорости и обожавал да нарушава всякакви правила за движение, като по този начин изпитвал търпението на националната полиция, която, разбира се, нямала право да го спира въпреки ежедневните, много дръзки и застрашаващи останалите хора нарушения. Естествено обожавал хазарта и се възползвал от всяка възможност, за да задоволява тази си страст.

Годините на неговото управление били известни с корупцията, около която постоянно се разраствали различни скандали. Дворецът на цар Фарук I бил препълнен с различни богатства, но това само още повече контрастирало на фона на бедността и мизерията, в която била принудена да живее по-голямата част от населението. В крайна сметка, гладните години провокирали хората и през 1952 г. с помощта на египетската армия цар Фарук I бил свален от власт. Междувременно той успял да се премести в Монако, където прекарал останалата част от живота си. След неговото управление за малко властта била поета от по-малкия му син - цар Фуад II. На практика обаче това не се случило, защото още през 1953 г. революционното правителство официално премахнало монархията, с което приключили и 150-те години от управлението на династията на Мохамед Али, и Египет бил обявен за република.

След това започнал дълъг период на разчистване на двореца и богатствата, натрупани в него, като повечето от тях били обявени на търг. Оказало се, че Фарук I може би е бил един от най-богатите царе в историята. Той притежавал огромна колекция от различни автомобили, включително и моделът Mercedes-Benz 540K, който Адолф Хитлер му подарил по повод сватбата му. В колекцията му с различни портрети на известни личности присъствала и снимка на Хитлер с личен автограф.

Освен това Фарук I се оказал огромен почитател на Наполеон I и си устроил спалня, която трябвало да наподобява брачните покои на френския владетел и неговата съпруга Жозефин.

Това, което привлякло вниманието на хората от цял свят, бил фактът, че Фарук I се оказал притежател и на една от най-големите порнографски колекции в света. Той буквално развил мания в това да събира всички възможни за времето порнографски материали, поръчвани от различни страни – пощенски картички, снимки, календари, карти за игра, часовници, очила и други предмети, представящи порнографски сюжети – при това цар Фарук I успял да натрупа не стотици, а стотици хиляди от тях.

Манията на Фарук I да събира се простирала и до колекции с десетки диаманти и други скъпоценни камъни, марки, яйца на Феберже, древни тибетски монети, средновековни доспехи, бутилки с аспирин, бръснарски ножчета, хартиени щипки и какво ли още не. След свалянето му от власт се установило, че в двореца му имало около 2000 негови копринени ризи, 10 000 копринени вратовръзки и 50 златни бастуна, инкрустирани с диаманти.

Едуард VIII е един от малкото британски монарси, които управлявали без официална коронация. Той остава в историята със своя див начин на живот и странните си предпочитания. Едуард не се интересувал от историческите процеси, които съпътствали годините на неговото управление – официално от 1901 г. до 1910 г. В последствие той официално заявил своята съпричастност (без да взема активно участие) към политиката на Хитлер и нацистка Германия. Едни от най-скандалните му изявления били коментарите за Хитлер като добър човек. Ексцентричен в пристрастията си, Едуард VII се оказал странен и в хобито, което си избрал и което отстоявал през целия си живот. Като запален пилот той многократно се поставял в рискови ситуации, в които рискувал дори собствения си живот. За да го спре, Джордж V му забранил да лети като пилот, което обаче предизвикало още повече страстта на сина му към висините и той просто игнорирал забраната. По това време Едуард VII започнал да обмисля и още един свой план. Той искал да напусне страната си, планувал абдикация от престола и заедно с това – сключване на брак с развелата се Уолис Симпсън. Нито за едното, нито за другото имал съгласието на правителството на Великобритания, но това не го спряло. Тогава той започнал да прави планове да избяга със самолет, успял да си направи и резервация в хотел в САЩ. Единствено благодарение на британското разузнаване, свалили Едуард от самолета и не му позволили да напусне страната преди да извърши официално абдикация от престола. След това вече не се намирала власт, която да го ограничи в това да се посвети на небето, което явно го интересувало повече от това какво се случвало на земята.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види