Снимка: Getty Images

Финансовата независимост на Хари и Меган е много относителна

Принц Хари и Меган представиха намерението си да снижат статута си в британското кралско семейство като нещо, което ще ги направи "финансово независими", но двойката запазва по-голямата част от приходите и привилегиите си и ще може да печели от известността си.

Веднага след като обявиха новината, херцогът и херцогинята на Съсекс публикуваха подробности за новото си финансово положение в интернет.

Това е начин да се избегне чувствителната тема за цената на монархията - самата тя много популярна - и подновяващите се критики за разхитителния им начин на живот. Изявлението обаче отприщи нов порой от нападки в пресата, защото обявената финансова независимост е много относителна.

От какво се отказват

Хари и Меган се отказват от дяла си от кралската субсидия, плащана на кралицата за представителните й функции, както и на тези на членове на семейството й, за служителите й и поддръжката на Бъкингамския дворец. Тя е около 82 милиона лири за финансовата 2018 г. - 2019 г., но какви са индивидуалните дялове, не е известно. Субсидията се изчислява според доходите от управляването на имотите на британската корона.

Тази сума обаче е едва 5 процента от доходите на Хари и Меган.

Какво запазват

Останалите 95 процента от доходите им се отпускат от принц Чарлз от херцогството Корнуол, което е частно имение, ползвано от 15-и век от престолонаследника. Освен земите - 53 000 хектара, към него има и финансови инвестиции. Активите му през 2018 г. -2019 г. са почти милиард лири, а печалбите - над 20 милиона лири.

Около 5 милиона лири (5,9 милиона евро) се превеждат ежегодно на двамата сина на принц Чарлз - принцовете Хари и Уилям, посочи в. "Таймс".

Хари и Меган не казаха, че ще се откажат от тези средства. Остава да се види реакцията на принц Чарлз, чието мнение за оттеглянето им не е потърсено.

Двамата съпрузи искат за запазят титлите си, както и да продължат да използват резиденцията си Фрогмор хаус "с позволението" на кралицата, която е неин собственик.

Резиденцията беше ремонтирана за 2,4 милиона лири за сметка на данъкоплатците, преди те да се нанесат в нея.

Ще работят, но какво точно ще правят

Като се отказват от кралската субсидия, Хари и Меган получават свободата да печелят пари. За тази двойка, към която има голям интерес (а и която е доста богата), това не би трябвало да е проблем. Те могат да се оттдадат на благотворителния бизнес, който е много развит в англосаксонския свят.

"Активите им като бивша актриса за херцогинята и бивш военен за херцога са много продаваеми" - пише в. "Дейли телеграф", като дори подхвърля, че Меган може да изпълни собствената си роля в сериала "Короната".

Кой ще плаща за пътуванията и охраната им

Ако Хари и Меган плащат за частните си пътувания, те твърдят на сайта си, че искат да продължат "да подкрепят" кралица Елизабет Втора и да правят официални посещения, които са финансирани от кралската субсидия.

Статутът им на знаменитости им дава право на въоръжена охрана от британската полиция. В това отношение не е предвидена промяна.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види