Снимка: Васил Германов

Мартин Гаджев: По-добър с всяко следващо бягане

Представяме ви Мартин Гаджев - инструктор по бойни изкуства с 3 титли като национален шампион по кикбокс на България, основател на Българската Фитнес и Спортна Академия – BFS Academy, мастър-трейнър по LRF KombatXtreme. Но това не е всичко. Той е идеолог и организатор на първото спортно събитие на открито в София - Международния Фитнес Фестивал "Ние Обичаме Аеробиката" (We Love Аerobics) и основател на едноименната организация.

Мартин има безкраен ентусиазъм и нестихваща енергия. След като приключва състезателната си кариера посвещава времето си на това да мотивира повече хора да тренират и да живеят здравословно.

И ако мислите, че това са страшно много неща, с които може да се заеме един човек, то ще ви изненадаме с новото му начинание, защото само преди месец той отвори и собствена спортна зала FiT CiTY в Националния стадион Васил Левски.

Срещата ни с Мартин е и идеалната възможност да се запознаем с неговите изисквания за спортна екипировка и да тестваме заедно най-новия модел обувки за бягане на adidas ULTRABOOST ATR.  

Намираме го пред входа на залата, готов за сутрешния си крос, а ние се надяваме, че ще успеем да поддържаме неговото темпо, за да му зададем въпросите, които ни вълнуват.

Снимка: Васил Германов

Здравей, Мартин! Мислим да потичаме с теб, за да разберем повече за истинската ти страст и за новата ти зала, както и да видим от първо лице как се чувстваш, тичайки с adidas ULTRABOOST ATR. Да почнем с избора ти на екипировка. Как решаваш с какво да тренираш?

Аз доста разчитам на новите технологии и подобрения, защото всеки атлет има нужда от това. За да достигнеш предела, да усетиш, че си тренирал добре, да бъдеш доволен от резултатите, то трябва да се чувстваш комфортно с дрехите, с които тренираш. Всяка моя тренировка е различна и за мен е много важно какъв тип обувки или спортен екип ще избера. Бягането е не само страхотно упражнение за тялото и ума, но и много ме разтоварва. Аз, честно казано, винаги залагам на една и съща марка, която за мен се е доказала във времето. Така че знам какво да очаквам от adidas ULTRABOOST ATR.

Снимка: adidas пресофис

Какво по-специално ти харесва в тези обувки?

Мисля, че са супер за есента, тъй като не искам да се отказвам от тренировките на открито и точно това, че са водонепропускливи и могат да издържат на по-екстремни метеорологични условия е едно от най-важните неща в случая. Сега се стъмва по-рано, а тук в Борисовата градина, както знаеш, е особено тъмно. Имат светлоотразителни елементи и това ми харесва, защото мисля, че така другите тичащи в парка ме забелязват и избягваме сблъсъци. Може да ти е смешно, но тук това си е направо въпрос на безопасност.

Снимка: Васил Германов

Според нас много ти отиват, а и знаем, че те са с безкрайна енергия като твоята. Но да се върнем на твоята страст? Струва ни се, че да мотивираш другите е наистина страст за теб?

Да. Точно това е и причината да създадем Fit CITY. Искам тази моя страст да си има дом. Искам да правя това, което обичам - в условията, в които смятам, че това трябва да се случва.

Разкажи ни повече за залата, откъде дойде името Fit CITY?

Фит си ти. Игра на думи е. В центъра на града вече има ново място, в което можеш да влезеш във форма. Това е, това искаме да предадем на хората, колко е важно човек да тренира. Така увеличава силата си, което от своя страна го улеснява в ежедневието. Спортът наистина е много важна част от живота ни - за да сме здрави, със самочувствие и повече самоувереност.

Ами ние почти стигнахме до залата, а? Малко се задъхахме, така че нека продължим разговора там.

Снимка: Васил Германов

Интериорът на залата е много интересен и различен, какво те вдъхнови?

Инспирирахме се от духа на индустриалния стил. Колкото и груб да изглежда, с всички недовършени елементи, той носи със себе си и едно необяснимо чувство за комфорт и простор. Няма човек, който да не е влизал поне веднъж в живота си в спортна зала и да е останал безпристрастен към интериора, към пространството, към отношението. Много е важно да ти остане чувството, че искаш да се върнеш пак там - заради треньорите, които ти обръщат внимание; защото има достатъчно въздух, когато тренираш; защото обстановката е повече от приятна. Има още безброй причини, които човек може да намери, за да превърне тренировките в част от живота си.

Националният стадион е емблематична сграда, а и Борисовата градина е идеално място за загрявка - затова ли избра това място за залата?

Всъщност, когато за първи път видяхме помещението, бяхме доста предубедени дали това място би могло да стане спортна зала. Много тежък интериор, изцяло в черни цветове с много златни елементи, тежки ренесансови картини и всичко това без никакво осветление. Беше ни трудно да си представим как точно ще го преобразим в спортна зала. Прозорците бяха затъмнени, а ние разполагахме само със светлината от телефоните ни и една крушка (смее се).

Снимка: Васил Германов

Сега обаче сте го превърнали в една страхотна зала.

Няма как да оставиш една дълго преследвана мечта да се изплъзне. Със страшно много труд и много безсънни нощи, понякога на ръба на нервна криза, но на финала залата ни беше факт. Такава, каквато си я представяхме и дълго обмисляхме - от чертежите до визуализацията и после до нейното осъществяване. Искахме да въведем индустриалния стил в спорта, стените в залите да приличат на недовършени и недоизмазани - като стени във фабрика. Не искахме таваните да бъдат ниски и скрити зад гипсокартон в обичайния бял цвят, а да ги оставим такива - величествено високи, с всичките видими кабели и тръби, а осветлението ни да бъде силно, с големи висящи пендели. И така постигнахме пространството чрез височината. Но най-голямата ни гордост са съблекалните. В тях вложихме много цветове и много артистичност. Представете си на фона на деформирания бетон, плочките с ръжда и металните душове, шарени шкафчета и шарени пейки, картини в тоалетните и много огледала навсякъде. Сякаш си в гардеробната на Biltmore Theatre.

Залата наистина е страхотна. Поздравления!

Благодаря. Вярвам, че създадохме една уникална зала, вложихме сърцата и душите си, за да се чувствате и вие, и ние наистина специални, като едно голямо семейство.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види