Снимка: pixabay.com

Популярният “пол денс“ е на път да стане олимпийски спорт

Студията за "пол денс" станаха изключително популярни през последните години. Спортното танцуване на пилон вече се практикува в над 80 страни по света и далеч няма общо с обичайната дейност в стриптийз клубовете. Високите токчета са аут, няма еротични движения и се включват елементи предимно от спортната гимнастика и дори от цирковите пируети.

И да, о, Господи, трудно е! Ужасно е трудно! Ентусиастите, които вече са станали заклети фенове на подобен тип тренировки, имат толкова плоски коремчета и стегнати дупета, че само можем да им завиждаме. Действително, овладяването на пол денс изисква едновременно сила, атлетичност и грациозност. Почти като при спортната гимнастика, само че металният прът е вертикален, а не хоризонтален.

Любопитен факт е, че съществува Международна федерация на спортът с пилон (МФСП), в която членуват цели 22 държави, а неин президент е британката Кейти Коутс. Съвсем наскоро федерацията се подписа в кодекса на Международната антидопингова агенция, което беляза първата стъпка към приемане на спортното танцуване на пилон като равноправен член на олимпийското семейство.

Кейти Коутс вярва, че след като скейтбордингът ще дебютира на следващите олимпийски игри, то редът на спортното танцуване на пилон ще настъпи най-рано през 2024 година. Признаването на пол денс за спорт действително е трудна задача, но това още повече мотивира всички "замесени" да изпълнят тази мисия.

И докато високият скок (при който състезателите трябва да прескочат хоризонтален прът, поставен на точно определена височина) е олимпийска дисциплина още по времето на първите летни олимпийски игри в Атина от 1896 година, то танцуването на пилон определено ще трябва да изчака малко повече, за да бъде признато насериозно.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види