Снимки: Георги Андинов

Марио Хосен: Мястото на класическата музика е в класните стаи и във възпитанието на младежта

След броени дни предстои музикалният дуел между двама виртуозни съвременни интерпретатори на Паганини и Шопен – цигуларят Марио Хосен и пианистът Адриан Йотикер. Зрелищният концерт-спектакъл "Между два свята" ще се състои на 26 ноември в зала 1 на НДК.  

Преди това успяхме да уловим специално за Seen магнетичния Марио Хосен, който спедели мисли, чувства и очаквания преди епичната музикална среща.

Какво означава за Вас на сцената да има друг виртуоз?

Да съм на сцена с виртуоз от ранга на Адриан Йотикер означава чест, предизвикателство и голямо удоволствие! Срещите на сцената с Адриан са винаги свързани с нещо екслузивно!

Паганини и Шопен къде те се пресичат, къде са тотално различни? 

Пресичат се в историческата епоха на романтизма. Различни са в подхода и светоусещането си към публиката.И двамата са гениални композитори и обществени фигури. Паганини е бил любимец на широката публика и независим артист, пример за подражание за всички артисти от епохата си. 

Шопен е един от последните артисти на романтизма, който е бил подкрепян изцяло от своите меценати. Преподавал им е уроци, композирал е за тях, свирил е преди всичко частни салонни концерти.

Къде е мястото на класическата музика в днешния свят? 

В класните стаи и във възпитанието на младежта в класическите европейски ценности! Факт е големият интерес в Азия към европейските традиции особено към класическата музика. В момента само в Китай се строят над 200 концертни зали, а за Япония класическата музика е неразделна част от ежедневието.

За съжаление, в Европа политиците не разбират значимостта на културното наследство и на музикалното образование като база за интелектуално и духовно развитие на бъдещите генерации "свободни" граждани. Реалности, но както в икономиката, така и в други области виждаме ясно, че бъдещите водещи нации са в Азия.

Може ли музиката да променя хората? Вас как Ви променя през годините? 

Музиката и изкуството променят ежедневно абсолютно всички нас. В материалното време, в което живеем всичко свързваме с пари. Да, изкуството е скъпо, но без него за всички нас ще стане много, много по-скъпо! Без духовност и култура ще сме поредния вид организъм в природата, борещ се само за физическо оцеляване... Космосът си има правила, които са вечни! Ние сме получили дарбата "право на избор"- така че сами ще си създадем бъдещето, дано то е благосклонно към дарения с "дух и разум" животински вид, който себично разрушава всичко живо около себе си... Но паралелно сме получили и дарбата да опознаем себе си чрез изкуството, което създаваме като преобраз на природата и вселената. Дано тази дарба ни спаси от неминуемото духовно и физическо себеунищожение.

С какви чувства и мисли подхождате към българската публика? 

С любов и голямо уважение! Всеки концерт е един празник за духа ми!

А пловдивската публика кога ще я зарадвате?

Много скоро, след броени дни след концерта в София на 25.11. имам концерт с Виенския камерен оркестър във Виена на 30.11. след което заедно на 3.12. ще бъдем на юбилейния десети новогодишен концерт, организиран за пловдивчани от КЦМ Пловдив.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види