Единствената жена в Англия със "Златна кръв"

Сю Олдс от Корнуол е единственият по рода си донор във Великобритания от над 830 000 регистрирани донори. Тя има кръвна група толкова рядка, че много хора вероятно никога дори не са чували за нея: Rhesus D антиген или т.нар. "Златна кръв” - най-рядката група в света.

В световен мащаб само 110 души са регистрирани като донори с Rhesus D антиген. 80% от тях живеят в Япония. Досега Сю Олдс е направила 46 дарения и вече е спасила или подобрила десетки животи - включително и този на бебе. За голяма част от тях Сю е била единственият шанс за подобрение.

"Обичам да дарявам! Медицинският персонал винаги е изключително грижовен, винаги ме карат да се чувствам добре дошла.”, казва Сю в изявление. "Това е положително преживяване и в него няма нищо страшно. Когато дам малка част от кръвта си, усещам, че помагам на някого, а това безценно.", добавя тя.

Ако Сю продължи да дарява през целия си живот, вероятно ще спаси или помогне на поне 100 души. Кръвта на Олдс може да се прелива на пациенти от почти всяка кръвна група с резус фактор. Някои от даренията й са замразени и съхранявани в Националната банка за замразена кръв в Ливърпул. Кръвта й може да се използва за подпомагане на хора с рак и химиотерапия, както и за пострадали в пътнотранспортни произшествия, други травматични инциденти и недоносени деца.

Въпреки че започва да дарява кръв през далечната 1994 г., едва наскоро Олдс открива "фактите и цифрите“ за своята кръвна група.

"Животът е много ценен, мисля, че няма значение дали спасявам живота на бебе или на пенсионер. Това, което правя аз, ми струва толкова малко, но за човека, който се нуждае, а и за неговото семейството – това е огромна помощ."

Олдс насърчава всички, независимо от коя група е кръвта им, да се регистрират и да започнат да даряват.

"Това е само един час от деня ви на всеки четири месеца“, добавя тя. "Това е нищо, а за някой може да струва колкото живота."

Майк Стреддър, директор на кръводаряването, заяви: "Ако някой с много рядка кръвна група се разболее, в цялата страна вероятно ще има само шепа донори, които могат да помогнат, понякога подходящият дори е само един."

За да бъдат задоволени нуждите на пациентите, всяка година трябва да се набавят 1,4 милиона единици кръв. Съществуват четири основни кръвни групи - 0, A, B и AB. Междувременно тези, които имат O отрицателен и B отрицателен, са особено уязвими от недостиг. Затова е силно наложително хора с такива кръвни групи да даряват, възможно най-често.

Спешна е и нуждата от повече донори афроамериканци, тъй като сред тях е "по-вероятно да има кръвна група, необходима за лечение на нарастващия брой пациенти, страдащи от сърповидно-клетъчна болест“.

Не забравяйте – един час от вашето време може да спаси живот!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види