Снимка: Agustin Marcarian

Алберто Фернандес е фаворит за президентските избори в Аржентина

Лилиана Самуел от Франс прес

Левоцентристкият перонист Алберто Фернандес е смятан за безспорен фаворит във всички допитвания за президентските избори в Аржентина в неделя, но действащият президент, либералът Маурисио Макри мечтае да подобри позициите си в последния момент.

През цялата предизборна кампания амбициите на Макри за втори мандат се сблъскваха със суровата действителност: продължаваща повече от една година рецесия, непреодолима инфлация, която през септември достигна 37,7 процента, увеличаваща се безработица (10,6 процента) и бедност, засягаща над една трета от аржентинците.

Маурисио Макри трябва също да накара аржентинците да забравят програмата му за строги данъчни мерки, въведена след отпускането на финансовата помощ от МВФ в размер на 57 милиарда долара миналата година насред валутната бъркотия, когато аржентинското песо изгуби 70 процента от стойността си спрямо януари 2018 г.

На финалната права на изборите обаче 60-годишният инженер се окопити, особено в събота с масовата мобилизация на въодушевени от лозунга "Да, възможно е" (еквивалентът на "Да, можем" на Барак Обама) негови привърженици в Буенос Айрес, неговата историческа крепост, чийто кмет той беше от 2007 до 2015 г.

Той се представи добре и на президентския дебат следващия ден, макар и да не може да се получи потвърждение от анкети, които вече са забранени до изборния ден, и които дотогава показваха растяща разлика в полза на Фернандес.

"Мечтаната от нас Аржентина"

Маурисио Макри иска да обърне тенденцията от първичните избори от 11 август, на които Фернандес бе пръв със 17 пункта преднина и се очерта като фаворит за президентските избори.

"Ще обърнем изборите и бъдещето на Аржентина. Имаме нужда от вас, за да построим мечтаната от нас Аржентина", каза той в събота и обясни, че иска да продължи реформите и да завърши оздравяването на държавните финанси.

"Трудностите не трябва да ви карат да се съмнявате във всичките ни успехи, в постигнатото от нас, в начина, по който искаме да живеем. Не им давайте да ви откажат от мечтите ви", настоя той в сряда.

Президентът и кандидатът му за вицепрезидент, десният перонист Мигел Анхел Пичето, закриха кампанията си в Кордоба, на 700 км на север от столицата, в благоприятна за тях територия.

Именно в тази провинция Макри получи 72 процента от гласовете през 2015 г., което наклони везните в негова полза и той победи перониста Даниел Сиоли с 51,33 на 48,66 процента от гласовете. 

Двойка и единство

Алберто Фернандес може да разчита на положителни за него социологически проучвания, след като успя да обедини около себе си целия перонистки спектър, насърчен от силния имидж на подкрепата на бившата президентка Кристина Киршнер (2007-2015 г.), която е негов кандидат за вицепрезидент.

Обичана от някои, мразена от други, Киршнер преди пет месеца изненадващо се отказа да се кандидатира за президентския пост и се присъедини към Фернандес, който беше началник на канцеларията й. Тази тактика им позволява да разчитат едновременно на симпатизантите на Киршнер без при това да губят вота на перонистите, които се бяха отдръпнали от бившата президентка.

Тази предизборна двойка се раздели по време на кампанията. Киршнер, срещу която текат една дузина разследвания за корупция и които тя определя като съдебно и политическо преследване, представи из цялата страна автобиографичната си книга "Искрено", докато Фернандес в своите прояви изграждаше по-умерения си профил на политически строител.

"Идеята е да обърнем нова страница и да започнем да градим друга държава, по-справедлива, по-уравновесена", заяви Фернандес в сряда.

В една от най-коментираните им общи появи, Фернандес и Киршнер завършиха вчера кампанията в Мар дел Плата, на 400 км южно от Буенос Айрес.

В неделя аржентинците ще гласуват за президент и вицепрезидент и ще сменят половината състав на Камарата на депутатите и една трета от състава на Сената. Те ще избират и губернатор на провинция Буенос Айрес, в която живеят една трета от гласоподавателите, както и кмета на столицата, която е най-богатият град в страната.

За победа още на първи тур са нужни 45 процента от гласовете или над 40 процента и разлика от 10 пункта с кандидата на второ място. Евентуален втори тур ще се състои на 24 ноември.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види