Крис Боусън

Революционна терапия спасява от парализа

Крис Боусън, 21-годишен мъж от Бейкърсфийлд, Калифорния, наскоро се подложи на революционно лечение с присаждане на стволови клетки. To му позволи да преодолее тежка парализа, за която лекарите смятали, че ще съпътства остатъка от живота му. Боусън претърпява тежка автомобилна катастрофа, която го оставя парализиран от врата надолу.

Чарлз Лиу, ръководител на Центъра неврологично възстановяване USC и ръководител на хирургическия екип, направил трансплантацията, заявява, че процедурата на практика е била експериментална и той самият мисли за нея като за "изследване". Боусън бил инжектиран с експериментална доза от 10 милиона клетки от типа AST-OPC1, aоперацията била проведена в Националния център по рехабилитацията "Ранчо Лос Амигос" в Дауни, Калифорния. Дозата била инжектирана директно в цервикалния дял на гръбначния мозък.

"Обикновено при контузии на гръбначния мозък пациентът претърпява операция, който има за цел да заздрави гръбначния стълб, но на практика прави много малко за възстановяване на моторната и сензорната функция. В този експериментална процедура ние изпитваме за първи път манипулация, която би могла да подобри неврологичната функция, а това от своя страна може да е разделителната линия между пълната парализа и възможността пациента да използва ръцете си. Възстановяването на тези функции може драстично да подобри ежедневието на хора с тежки гръбначни травми. – заявява Лиу."

Изминали са повече от три години от операцията на Боусън през април 2016 г., а прогресът му в рехабилитацията е невероятен. Само две седмици след намесата той възвръща осезанието в ръцете си и започват да ги използва.

"Около 90 дни след процедурата Крис показа значително подобрение в двигателната функция при два гръбначни прешлена. В случая на Крис тези два прешлена му дават възможността да се мие зъбите, да работи на компютър и да прави още много неща, които допреди това са били напълно невъзможни за него. Едно такова ниво на моторни функции няма как да бъде пренебрегнато – разказва д-р Лиу пред "Ю Ес Си нюз". А самият Крис се надява, че в бъдеще подобна операция ще му помогне и да проходи.

"От самото начало искам единствено шанс да се боря… Но след като възможност да проходя отново, бих дал всичко, за да я осъществя – заявява Боусън."

Подобни новаторски методи за трансплантация на стволови клети дават нова надежда на хора в положение, подобно на това на Крис, защото все повече здравни заведения са склонни да опитват сходни процедури, окуражени от положителните резултати от експерименталното лечение. През мината година клиника "Майо" започна изпитателно лечение на десет пациенти с тежки травми на гръбначния стълб. Един от тези пациенти, Джефри Крейдж от Гранд Радидс, Мичиган, миналия месец се подложи на първата си процедура по лечение със стволови клетки. Скоро след операцията Крейдж споделя пред изданието WZZM: "Дотук добре, вече си възвърнах сетивността до средата на гърдите. Изключително се вълнувам и очаквам с нетърпение лечението да продължи".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види