Снимка: Getty Images

Кейт Бланшет става на 50

Честит юбилей, Кейт! На 14 май австралийската актриса празнува своите 50 години талант, очарование и дълбока женственост!

Това не е типичната холивудска звезда. Тя живее в Англия, а не в САЩ. Преди да се премести на Острова, Кейт и семейството й са в Австралия, където децата им учат в местно училище, а със съпруга й ползват метрото като всички други работещи хора. По този начин се придвижват и в Лондон.

Кейт Бланшет е родена в Мелбърн. Баща й е американски военноморски офицер, който умира от инфаркт, когато тя е едва на 10 години. Завършва Националния институт по драматично изкуство в Сидни.

Започва кариерата си с роли в "Електра" и "Хамлет". Яркият й талант е отличен и с най-престижните филмови награди. Награда BAFTA за най-добра актриса печели за ролята си във филма "Елизабет". Бланшет получава и награда на Академията за най-добра поддържаща актриса във филма "Авиатор" и най-добра актриса в "Син жасмин".

Има номинация за Оскар за ролите си във: "Няма ме", "Елизабет: Златният век", "Записки по един скандал", "Карол".

Освен забележителен артист, Кейт е и сърцат активист. През 2010 година се присъедини към кампанията срещу климатичните промени. През 2018 година Кейт проведе кампания в помощ на бежанците.

Бланшет е омъжена за сценариста Андрю Ъптън. Двамата сключват брак през 1997 година и имат четири деца – трима сина и едно осиновено момиче. В редица интервюта Кейт споделя, че наследниците й са много критични, не харесват и не гледат голяма част от филмите й.

В интервю по повод юбилея си, Бланшет споделя, че не се бои от своите 50, защото: "Все още има толкова много животи, които иска да живее."

Ето и други нейни цитати, които издават дълбоката й артистична същност:

"Не мисля за себе си като за красива или грозна. Мисля, че е по-важно да се чувстваш уверен в кожата си и да мислиш за себе си възможно най-малко."

"Някога една актриса ме посъветва: "Перете сами дрехите си! Това ще запази чистотата ви."

"Ако живеете с някого, вие минавате през много роли. Вие сте любовници, приятели, врагове, колеги, непознати, дори брат и сестра. Това е истинската интимност, ако сте намерили сродната си душа."

"Най-много научаваме от грешките си."

"Можеш да копнееш, само за нещо, което вече познаваш и си имал в живота си."

"Най-щастлива се чувствам, когато не знам какво следва."

Вярваме, че предстоят още знаменити превъплъщения, Кейт! Попътен вятър!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види