Снимка: Brad Marmore

Защо този мъж обикаля планините всеки ден с прясна вода

Когато опасните горещини на майката природа застигнат неопитните туристи, този катерач се появява като ангела на спасението!

Всички са запознати с опасностите, които планините крият. Обикновено свързваме критичните моменти със студ, сняг, заблудени туристи и лавини. Оказва се, че не по-безопасна и гостоприемна е средата, когато температурите са положителни. Прекалено положителни.  

Дори и никога да не сте били във Феникс, със сигурност знаете едно за това място: горещо е! От юни до септември температурите достигат рекордни нива! Това, разбира се, не спира катерачите по километровите преходи до върха на прочутата планина Камелбек. Знаците предупреждават, че пътеките са "изключително трудни". Ако продължите след табелите, в себе си трябва да имате поне литър вода. И ако това не ви спре, следващият знак предупреждава: "Ако в себе си имате по-малко от половин бутилка, върнете се обратно!"

За съжаление, много хора не се съобразяват с опасността и предупрежденията! За щастие, Скот Сълимор е насреща! Когато не е на работа в своята компания за почистване на килими близо до Меса, 53-годишният опитен катерач може да бъде видян по екстремните пътеки на Камелбек. По няколко пъти на ден! Скот раздава бутилки със студена вода на бедстващите туристи. Той е спасил живота на толкова много катерачи, че е спечелил прякора – Ангелът на водата. "Бих предпочел по-мъжествен прякор, но... това е положението.", шеговито разказва Сълимор за своята репутация.

"Те подценяват планината и надценяват възможностите си.", споделя Скот за туристите, които се оказват в безпомощно състояние.

Един ден през 2015-та година Скот е на поход в Камелбек. По това време британски турист се разделя с живота си. Причината е дехидратация, след като повече от шест часа през месец юли се оказва загубен в планината. Нещастният случай провокира Сълимор да започне спасителни акции за катерачите в безмилостните условия, които Аризона предлага. "Те подценяват планината и надценяват силите и познанията си.", казва Скот. "Ако туристът има зачервено лице, но вече не се поти, посягам към оранжевата си термо-раница и вадя бутилка ледена вода." В "сака" му има място за осем бутилки. Половината са за пътя му към върха, а другата половина – за този на връщане. И всичко е за личната сметка на Скот. "Подвеждащо е, че се намираме в средата на града. В планината можеш да загинеш без никой да разбере."

Един от туристите, Остин Хил, които са се възползвали от спасителната вода на Скот, споделя: "Мислиш, че си предвидил опасността от горещината, че си подготвен за предизвикателството, но когато се озовеш по средата на пустинята, тя те увива като одеало." Остин е на преход с приятели от гимназията, когато се оказват в капан. "Имахме късмет, че срещнахме този добър самарянин."

Веднага след като изпълни мисията си, Ангелът на водата продължава напред – към следващия катерач в нужда.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види