Тиера Флетчър

10 жени учени, които са променили хода на историята

През февруари месец отбелязваме Международния ден на жените в науката. И макар през последните години те да получават признание в областта, в която работят (добър пример за това е филмът "Hidden Figures"), има стотици жени, които са останали незабелязани и в хода на историята. Ще разгледаме 10 от най-добрите жени учени до наши дни.

Тиера Флетчър

Младата учена завършва Масачузетския технологичен университет през 2017 г. и вече е постигнала доста в ракетната наука. Тя помага на NASA да построи една от най-големите и мощни ракети, правени някога. Работи като инженер по ракетно проектиране и анализатор на космическата система, която Boing проектира за NASA.

Мария Кюри

Всички сме чували името на този физик и химик, но колко от нас знаят с какво е допринесла за науката? Полската учена завършва Сорбоната, където става завеждащ на лабораторията по физика и е пионер в областта на радиоктивността в началото на 1900-те, когато жените в европейските университети изобщо не изучават науки. Тя и мъжът й Пиер Кюри печелят Нобелова награда по физика, с което става първата жена в историята, получила подобно признание.

Елизабет Блекуел

Снимка: Getty Images

Родена през 1821 година, става първата жена, която получава медицинска диплома в Съединените щати. В последствие основава малък диспансер за бедни жени и деца, а по-късно през живота си основава Женски медицински колеж към Нюйоркската амбулатория.

Джейн Гудол

Джейн Гудол

Тя е най-известният приматолог, антрополог и етолог в историята, Джейн Гудол е известна с работата си с шимпанзета и като защитник за правата на животните. И тя не е от хората, които са работили в лаборатория – тя е живяла сред животните в Танзания с цел да спечели доверието на шимпанзетата и да ги изучава отблизо в естествената им среда.

Мей Джемисън

Снимка: Getty Images

Тя е първата жена астронавт от афроамерикански произход. През 1992 година участва в космическия полет "Индевър" и прекарва около 190 дни в космоса. След като напуска НАСА, дълги години работи в Корпуса на мира като медицински офицер и пътува в Либерия и Сиера Леоне. За тази си дейност е многократно награждавана с различни хуманитарни награди.

Дженифър Дудна

Дженифър Дудна

Дженифър Дудна е един от най-културно значимите учени, които живеят в наши дни. Тя помага за разработването на CRISPR, генетично-инженерен метод, който би могъл да позволи създаването на "перфектни бебета", но също така и да ликвидира или лекува сърповидно-клетъчна анемия, кистозна фиброза, болест на Хънтингтън и HIV. Сега тя е професор в Калифорнийския университет в Бъркли.

Рейчъл Карсън

Снимка: Getty Images
 

През 60-те години на миналия век гласът на един морски биолог и природозащитник се издига над останалите, за да бъде чут от американското общество и политици – това е гласът на Рейчъл Карсън. Нейната книга "Тиха пролет" предупреждава за опасностите от пестицидите и химикалите за хората, растенията и животните и се превръща в забележителност в екологичната история на страната.

Вера Рубин

Вера Рубин

Вера Рубин, която е родена през 1928 г., доказва, че тъмната материя съществува, като заключава, че невидимите източници на гравитация теглят планетите и звездите в определени посоки. Тя е удостоена с Национален медал на науката през 1993 г. от президента Клинтън. Рубин умира на 25 декември 2016 г. и Ню Йорк Таймс пише: Рубин, весел и ясен човек, изпитваше доживотна любов към звездите, подкрепяше жените в науката и беше безкомпромисна за границите на прехваленото човешко знание относно природата."

Мария Гьоперт-Майер

Мария Гьоперт-Майер

Немски имигрант в САЩ, която по време на Втората световна война работи по едни от най-секретните проблеми за разработване на атомната бомба. По-късно в Чикаго тя открива слоестия модел на атомното ядро. Именно за тази си работа получава и Нобелова награда, с което става втората жена след Мария Кюри носител на тази награда. От 1960 до края на живота си работи в Калифорнийския университет – Сан Диего.

Сара Сигер

Сара Сигер

До момента, в който жените започват да бъдат обучавани като университетски учени, "слънчевата система" е била добре картирана. Но Сара Сигер – астрофизик и планетолог, родена през 1971 г., открива още 715 планети, с което прави забележителен принос за съвременното разбиране на космоса.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види