Турция отказа да се извини на България за изказването на Мевлют Чавушоглу

Турция не желае да се извини на България. Аз бях неотстъпчив за всякакви други изказвания, каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с турския вицепрезидент Фуат Октай в резиденция "Снагов" край румънската столица Букурещ. Разговорът между двамата продължи повече повече от пет часа и бе повод изявлението на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, че Турция се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията на България.

Премиерът Борисов добави, че турските представители не считали, че Чавушоглу е засегнал България и изказването му било извадено от контекста. Той информира, че изявлението на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу е било пуснато и представители на турския вицепрезидент Фуат Октай продължават да разговарят по телефона. "Не считам повече за нужно едно и също да говорим. Ако преценят, че трябва да си поднесе Чавушоглу извиненията, да го направи", категоричен бе Борисов.

"Никой не ни е оказал абсолютно каквото и да било въздействие за Закона за вероизповеданията. Това сме си го направили, защото сме считали, че като държава сме длъжни ние да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И това направихме", изтъкна Бойко Борисов. По думите му турските представители твърдели, че това изказване не било оказване на натиск, а било ситуация. "Пет часа обяснявам кое е натиск, кое е ситуация, те твърдят обратното", допълни Борисов.

Министър-председателят заяви, че България, заради поддържането на добри добросъседски отношения, никога не си е позволявала антитурска кампания. "Разбирам ги, че в неделя имат избори, но нека да не е за сметка на България", каза Борисов. Според него българските мюсюлмани не се нуждаят от защита, защото те се ползват от всички права и свободи. "Това съм защитавал, за съжаление не се разбрахме", завърши Бойко Борисов.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види