Източник: HBO

Емилия Кларк два пъти е била на косъм от смъртта по време на снимките на GOT

Актрисата от "Игра на тронове" Емилия Кларк, която осем години е пазила в тайна своето здравословно състояние, сподели, че откакто се снима в култовата поредица, е претърпяла две животозастрашаващи аневризми и две операции на мозъка.

Тридесет и две годишната Кларк, която играе Денерис Таргариен в средновековната фантастика, разказа за срещите си със смъртта в есе, озаглавено "Борба за живот", в сп. "Ню Йоркър".

Кларк претърпява първата си аневризма на мозъка и животоспасяваща операция през 2011 година, когато е на 24 години. Това става малко след приключването на снимките на първия сезон на "Игра на тронове". Втората аневризма е след третия сезон през 2013 година.

Мозъчната аневризма представлява балонообразно разширение на мозъчен кръвоносен съд, чието спукване може да доведе до фатален изход.

"Точно когато всичките ми детски мечти сякаш се бяха сбъднали, почти загубих разсъдъка си", пише Кларк в есето си.

След операцията получава афазия - състояние след мозъчна травма, при което възникват речеви проблеми.

"Когато насочвах поглед към бъдещето, не виждах смисъл да живея", пояснява тя. "Аз съм актриса - трябва да знам репликите си наизуст. А дори не помнех името си." Седмици след операцията Емилия дори не можела да произнесе името си.

През втория сезон от поредицата Кларк често се чувства замаяна и отпаднала и се страхува, че ще умре.

През 2013 година претърпява по-сложна операция с отваряне на черепа и прекарва един месец в болница. Тогава се опитва да преодолее паническите атаки и отчаянието си. Постоянно се притеснява да не получи когнитивни усложнения, но се възстановява. Успява да скрие своите трудности от медиите, с едно изключение. Шест седмици след операцията, таблоидът "Нешънъл инкуайърър" публикува кратка история, но при запитване от журналист Емилия отрича истината.

"Когато бях подложена за втори път на това изпитание, загубих всякаква надежда. Бях убедена, че няма да живея повече", пише Кларк.

Тя споделя, че сега е в добро здраве и е решила да се отдаде на своето благотворително начинание "SameYou", с което ще подпомага хора, преживели мозъчна травма.

"Толкова съм щастлива да видя края на тази приказка и началото на това, което следва след нея", отбеляза тя.

Нейната цел, както и тази на фондацията ѝ е да отправи послание до хората и особено по-младите пациенти, че не са единствените, които страдат от аневризми и че има надежда да възстановят напълно живота си, въпреки страшната диагноза.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види