Снимка: Alex Gotfryd

Айзък Азимов и неговият фантастичен път

Тази година се навършиха 99 години от рождението на известния писател-фантаст Исаак Азимов. Традиционно той се нарича американски писател, а повечето почитатели на неговото творчество дори не подозират, че е от Русия. Той не е изключение и както много руски писатели в емиграция и неговата съдба се развива щастливо и книгите му добиват популярност отвъд литературния жанр - една голяма част от тях са филмирани, а други дори са ползвани за сюжети на театрални пиеси.

Исаак Азимов е роден през 1920 г. в село Петровичи в Смоленска област, в еврейско семейство. Това, разбира се, оказва голямо влияние на по-нататъшното му развитие, защото той възприема еврейските традиции, език и дори еврейската художествена литература, която, като човек, който в бъдеще ще се посвети на нея, се оказва основополагаща. Когато той е на 3 години, семейството му се премества в Съединените щати и се установява в Бруклин, където открива сладкарница. Английското спелуване на името му се произнася като Айзък Азимов и скоро то става признато по целия свят.

От младостта си Исаак обича науката. След като завършва Химическия факултет на Колумбийския университет, той планира да остане в университета, но една година по-късно той променя плановете си, премества се във Филаделфия и получава работа като химик във военна корабостроителница. Въпреки това, след като служи в армията, той все пак решава да довърши първоначалните си планове и завършва висше училище, след което става преподавател в Бостънския университет.

Още на 11-годишна възраст Исаак Азимов пише първите си истории, въпреки че, като всеки млад автор, той не мисли сериозно за посвещаване на литературна дейност.

От 1939 г. започва да публикува произведенията си и става широко известен през 1941 г., когато излезе кратката история The Coming of Night. През 1968 г. тази творба е обявена за най-добрата, публикувана някога в този жанр. Самият Азимов не е особено доволен от работата си, но след този успех той започва да се посвещава на това да пише.

През 1939 г. Азимов създава първата си история за роботи и впоследствие се връща на тази тема повече от веднъж. Той формулира т. нар. "3 закона на роботиката", които многократно са цитирани както във фантастична литература, така и в киното:

Тези закони са се превърнали в своеобразен набор от правила за всички автори, които по-късно са писали за роботи и във филмите, които са цитирани досега. В допълнение, Азимов става автор на термина "роботика", който влезе в английските речници.

Сборникът от разкази "Аз, роботът", публикуван през 1950 г., носи световна слава на писателя, а през 2004 г. на базата на тези произведения е направен едноименният филм с Уил Смит в главната роля. Книгите на Азимов са многократно филмирани, но този филм станал най-известният, макар и доста модифициран спрямо литературния си оригинал.

Занимателните и комерсиални цели винаги са били на заден план за писателя - той искрено вярва в хуманистичната роля на фикцията и пише: "Историята е достигнала момент, в който човечеството вече не може да враждува. Хората на Земята трябва да са приятели. Винаги съм се опитвал да подчертая това в своите творби... Не мисля, че е възможно всички хора да се обичат, но бих искал да премахна омразата между хората. И съвсем сериозно вярвам, че научната фантастика е една от връзките, които спомагат за обединяване на човечеството. Проблемите, които повдигаме в научната фантастика, стават непосредствените проблеми на цялото човечество... Писател на научна фантастика, читател на научната фантастика, а и самата наука служи на човечеството. "

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види