Снимки: PHOTO NEWS

Виолет Морис – французойката, превърнала се в "хиената" на Гестапо

Ще ви разкажа за една невероятна спортистка, която в началото на 20. век се изявява в различни спортове и донася много слава за френския спорт. Ще спомена само двата златни и сребърния медал в дисциплините тласкане на гюле и хвърляне на диск от световните игри за жените  през 1921- 22 г. За съжаление Виолет се превръща във враг на родината и е убита от френската съпротива.

Виолет Морис, 1920 година

Преди срещата с нацистите

Виолет Морис е родена на 18 април 1893 г. в Париж, прекарва детството и юношеството си в манастира "Успение Богородично" в град Юи, Белгия.  В началото на Първата световна война се омъжва, научава се да шофира и става отговорник на линейка, която участва в най-продължителните сражения: битката за Сом и битката при Вердун.

Преди края на войната Виолет започва да се занимава със спорт: вдига тежести, хвърля диск, язди, играе тенис, водна топка, макар че тогава няма женски отбор в този спорт. Участва в два женски футболни клуба и в националния отбор. Практикува също борба, има снимки, на които се вижда как се боксира с мъже. Наистина невероятна спортна активност за жена през 30-те години на 20. век.

  Виолет Морис, 1930 година

Но най-голямата й страст са авто и мото ралитата. Започва да се състезава през 1922 г. и печели 24-часовото състезание "Бол д'Ор" през 1927 г. Дори си прави мастектомия (отстраняване на гърдите), за да се вмести по-добре в малките състезателни автомобили.

През 1923 г. тя се развежда, започва да се облича като мъж и не скрие бисексуалността си, пуши по три пакета цигари на ден, а езикът й по никакъв начин не отговаря на това, което обществото очаква от една жена.

Френската олимпийска федерация оценява качествата й като спортист, но й забранява да участва в Олимпийските игри (1928) заради скандално поведение и "нарушаване на обществения морал". След това решение, което дълбоко я наранява; сантиментална раздяла, дължаща се на мастектомията, и фалита на бизнеса й - автосервиз, моралните ценности за Виолет напълно губят смисъл.

Виолет Морис, 1932 година

През декември 1935 г. нацисткото разузнаване се свързва с нея – канят я да бъде почетен гост на Берлинската олимпиада през '36, която Хитлер използва като пропагандна машина. Това променя изцяло живота на Виолет Морис.

Хиената на Гестапо

По време на престоя си в Берлин тя е вербувана и, когато се връща във Франция, събира и предоставя ключова информация, която позволява на Хитлер да нахлуе в страната през май 1940 г.

Виолет сътрудничи на СС и Гестапо. Участва активно в арестите, разпитите и мъченията на сънародниците си. Следствие на бруталните методи на разпит, получава прозвището "Хиената на Гестапо". Както съюзниците, така и съпротивата знаят какво означава да попаднеш в ръцете на Виолет – мрачната й слава всява ужас сред всички.

Франция и Англия си поставят за цел да я ликвидират. Лондон издава заповедта, а група от френската съпротива я изпълнява. По време на обиколка в Нормандия на 26 април 1944 г. колата на Виолет е подложена на интензивен обстрел. Безжизненото й тяло е погребано в общ гроб, тъй като никой не го прибира. Четири месеца по-късно Париж е освободен от нацистката окупация.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види