V for Vendetta (2005)

Героят с маската

Маскираните герои на екрана в наши дни най-често са напомпани батки и мацки от поредния блокбъстър, базиран на анимация. В това, разбира се, няма нищо лошо, но маскираните герои имат много по-голям потенциал. В тях е заложена една мистериозност, която е страхотна основа за филм.

Вижте кои са най-добрите примери за това:

Дарт Вейдър

Той е добрият Анакин, който се превръща в лошия Вейдър, и междугалактическата драма го изправя срещу собствения му син. Героят с особен глас е дело на Джордж Лукас, а външният му вид го прави култов.

Вейдър е основен персонаж, който се появява на екран за първи път още в първия филм от оригиналната трилогия "Star Wars Episode IV: A New Hope" през 1977 г. Тогава и в следващите филми в костюма на Вейдър е Дейвид Проуз, а фактът, че Проуз всъщност е професионален бодибилдър, като че ли придава на Тъмния лорд известна скована тежест.

Персонажът е ключов в митологията на Star Wars и под неговата скована тежест беше размазана кариерата на Хейдън Кристиансен, който се опита да представи младия Вейдър във "Star Wars: Episode II – Attack of the Clones" през 2002 г. и "Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith" през 2005 г. Този опит му донесе само тонове презрение от феновете на поредицата.

V For Vendetta

Хюго Уийвинг успява да направи нещо впечатляващо в този филм - създава силно впечатление на екрана, дори предвид че лицето му е скрито зад маска на Гай Фокс през цялото време.

Във V For Vendetta той играе сложния персонаж на мистериозния V - който е самотен, но гениален британски бунтовник, който иска да запали революция срещу тираничното правителство. Филм с подобен сюжет лесно може да пропадне под собствената си претенциозност, но в случая силните социални и политически визии са предостатъчни.

Освен силната актьорска игра на Уийвинг и Натали Портман, филмът черпи богато именно от визиите на двамата Уашовски, които стоят зад "Матрицата". Уашовски са сценаристи, а Джеймс Мактелг е режисьор на тази дисутопия от 2005 г.

"V For Vendetta" е базиран на комикс на Алън Мур и Дейвид Лойд от 1988 г. 

The Phantom of the Opera

По романа на Гастон Леру от 1909 г. има направени редица филми през времето, вероятно защото сюжетът е повече от добър.

Мистериозен, маскиран мъж се крие в сенките на Парижката опера и не дава мира на служителите. Когато Фантомът се влюбва в млада певица и става неин наставник, сюжетът заплита в една трагедия за любовта и ревността, а техният сблъсък винаги е трагичен.

В най-новата версия на филма от 2004 г. в главните роли са Лон Чейни и Джерард Бътлър, но най-класическото кино изпълнение е това на клод Рейнс от филма от 1943 г.

"The Phantom of the Opera" е огромен хит на театралната сцена. Едноименният мюзикъл на Андрю Лойд Уебър бурзо печели страхотна репутация, когато дебютира в лондонския West End през 1986 г. Спектакълът е посрещнат с още по-голям възторг на Бродуей през 1988 г. и до наши дни е най-успешното заглавие там,  с рекорд от над 10 хил. постановки до 2012 г.

The Mark of Zorro

Приключенията на маскирания отмъстител Зоро печелят много фенове още докато героят размахва шпага само в литературата. Зоро е дело на писателя Джонстън Макъли, който през 1919 г. публикува първата история за персонажа - "The Curse of Capistrano". Оттогава маскираният герой е основно действащо лице в редица телевизионни и кино продукции, защото просто въплъщава борбата срещу несправедливостта, а това е тема близка до всички, навсякъде по света.

Дебютът на Зоро на голям екран е повече от впечатляващ - в главната роля във филма The Mark of Zorro от 1920 г. e холивудската звезда Дъглас Феърбанкс. Феърбанкс залага на сигурен победител като Зоро за първия филм на новата си компания United Artists, където съоснователи са още Мери Пикфорд, Чарли Чаплин и Д. У. Грифит.

Маскираният отмъстител е герой от още три пълнометражни филма през времето, като вероятно най-популярният e "The Mask of Zorro" от 1998 г. с участието на Антъни Хопкинс, Антонио Бандерас и Катрин-Зита Джоунс.

The Mask

Банковият служител Стенли намира магическа маска, която съдържа пакостливия дух на скандинавския бог Локи. Когато я сложи на лицето си, Стенли се превръща в хиперактивен зелен супергерой с откачено чувство за хумор.

Тази роля може да побърка един актьор или да го изстреля към върха. В случая тя сякаш е писана за Джим Кери, който прави изпълнение за милион долара в този филм. Кери е неудържим на екрана, докато влиза в образа на анимационния хулиган и именно в жълтия костюм стартира успешната холивудска кариера на актьора.

Филмът на режисьора Чък Ръсел излиза през 1994 г. и е с участието на Питър Грийн и Камерън Диаз в нейния филмов дебют. "The Mask" става истински хит сред аудиторията, а печалбите от боксофиса надхвърлят 351 милиона долара.

Идеята е продължена в детската комедия "Son of the Mask" от 2005 г.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види