Илюстрация: Hans Holbein the Younger

Странните вещи на Хенри VIII

Хенри VIII – един от най-противоречивите и известни владетели на Англия, но и в цяла Европа, умира през 1547 г. Шест месеца след смъртта му започва да се прави пълен опис на личните му притежания, по който те да се изземат в полза на монархията. Описът днес се съхранява в "Бритиш Лайбрари", а за съставянето му сa били нужни 18 месеца. Изброените в него предмети са десетки хиляди и от най-различно естество – от замъци и кораби до повече от 3500 накита и огромна колекция от над 2000 гоблена.

Освен обичайните за една кралска особа предмети, в списъка обаче фигурират и някои доста странни предмети, включително музикални инструменти за най-малко два симфонични оркестъра, експериментални оръжия и едни от най-големите ризници в историята на британската кралска история. Към това трябва да прибавим и множеството екзотични и странни подаръци, получени от други владетели, както и доста изненадващи лични вещи. И това едва ли е кой знае каква изненада – най-ексцентричният и темпераментен крал на Англия със сигурност е притежавал неща, които да отговарят на личността му. Тук, естествено, ще ви спестим ровенето в целия списък и ще ви разкажем за най-интересните и странни вещи на Хенри VIII.

Лилава гайда

Може и да не е останал в историята с музикалните си произведения, но Хенри е бил способен музикант и композитор. Можел да свири на орган, лютня, флейта, виржинал и старинна разновидност на клавесина. По-голямата част от колекцията му от музикални инструменти била пренесена в двореца "Уестминстър" в Лондон. В началото за нейното съхранение се грижел роденият във Франция композитор с фламандски корени Филип ван Уайлдър, чийто активен творчески период преминава в Англия. Ван Уайлдър дори бил удостоен с титлата Пазител на кралските… (не кларинети), а инструменти. В дългия списък фигурират и четири шотландски гайди, включително и една поправена от лилаво кадифе и мундщуци от слонова кост.

Писта за боулинг

Скоро след раждането на сина му Едуард (който ще остане в историята като крал Едуард VI) през 1537 г., Хенри наредил да му се построи писта за боулинг. Най-удобен за целта се оказал дворецът "Хемптън корт" в покрайнините на Лондон. Дължината й била около 60 метра, което е почти три пъти повече от тези, на които играем днес. По времето на Тюдорите боулингът бил изключително популярен начин за прекарване на свободно време. Поне до 1555 г., когато кралица Мери забранила със закон "притежаването на всякакви алеи за боулинг, дансинги и всякакви други вредни игри".

Дъщерята на лешояда

Не, това не е заглавието на популярна в момента дамска скандинавска дет метъл група. "Дъщерята на лешояда" е средновековен уред за мъчения, който по някаква причина също бил притежание на Хенри. Изобретил го сър Леонард Скевингтън – управникът на затвора "Тауър" в Лондон. Устройството представлявало желязна скоба във формата на буквата "А". Жертвата трябвало да застане на колене вътре в скобата, а китките, глезените и врата й бивали оковани. Тогава посредством железен прът, прокарван в горната част, уредът започвал да се затяга и да смачква клетника вътре. "Дъщерята на лешояда" трябвало да бъде нещо като алтернатива на популярните по онова време уреди, който да смачква жертвата, вместо да я разтяга. За разлика от тях обаче "Дъщерята на лешояда" почти не била използвана.

Мармозетка

Ако не знаете какво е мармозетка, трябва веднага да попълните тази своя липса, защото изпускате един от най-сладките дребосъци в животинското царство. Според всички исторически сведения Хенри VIII обичал животни. Притежавал порове, соколи, ястреби и множество други птици, а прозорците на двореца в Хемптън били отрупани с клетки със славеи и канарчета. През живота си имал десетки кучета, а след смъртта му в гардероба му били намерени повече от 60 каишки. Най-екзотичното животно в менажерията му обаче била една мармозетка, която получил като новогодишен подарък през 1530 г. Първата му съпруга Катерина Арагонска също притежавала такава малка маймунка и дори била нарисувана с нея. И все пак мармозетките не са най-странните животни, притежавани от английски крале. През 1252 г. крал Хенри III получава като подарък бяла мечка от краля на Норвегия крал Хокон IV. Мечката била гледана в лондонския "Тауър" и била държана на изключително дълъг повод, който й позволявал да плува в река Темза.

Боздуган-пистолет

Страховитото устройство наистина комбинирало хладно оръжие, доколкото боздуганът може да мине за такова, и огнестрелно, но крал Хенри предпочитал да го нарича "пръскачката на светена вода" или "кралското бастунче". В момента се съхранява в Кралската оръжейна в град Лийдс и представлява боздуган с шипове, в чийто топуз били градени три пистолетни цеви. Говори се, че Хенри имал навика нощем да обикаля улиците на Лондон с "кралското си бастунче", за да проверява дали стражарите си вършат добре работата. Историята дори твърди, че една нощ кралят бил арестуван, защото носи оръжие, от стражар, който не успял да го разпознае, и се наложило да прекара нощта в килия. Когато на сутринта стражарят осъзнал грешката си, се изплашил, че го очаква сурово наказание. Вместо това краят го наградил за добре свършената работа и заръчал да дадат на всички затворници, с които прекарал нощта, допълнителна дажба от хляб и въглища.

Футболни обувки

Според записите през 1526 г. Хенри иззел в полза на края чифт кожени обувки за футбол, които стрували 4 шилинга, раняващи се днес на около 90 евро. Четиринайсет години по-късно, през 1540 г., обаче той забранил да се играе футбол, защото според него спортът ставал причина за възникване на бунтове.

Броня с талия 130 сантиметра

През 1514 г., четири години след коронацията му, когато кралят е бил на 23, за него била направена броня. Според нея мерките му били на истински атлет - висок 185 сантиметра, с талия от 80 сантиметра и гръдна обиколка 100 сантиметра. След 25 години на истинска кралска диета, кралят получил нова броня, с която да участва в рицарски турнир. По това време той е почти 50-годишен, а обиколните на бронята са 130 сантиметра около талията и 140 при гърдите. Очевидно, когато човек живее кралски, накрая и напълнява по същия начин.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види