Снимка: David Dermer

Завръщането на Обама: дали това е добре или зле за демократите?

Джуана Съмърс и Марк Леви, Асошиейтед прес

За радост на мнозина демократи Барак Обама се връща в схватката, нещо което бившите президенти често опитват да избегнат, агитирайки за кандидатите на демократите преди междинните избори /през ноември - бел.ред./ и громейки политическата култура от ерата на Тръмп. Той привлече голяма, боготворяща го тълпа миналата седмица в Охайо и ще бъде в Пенсилвания в петък, агитирайки за сенатора демократ Боб Кейси.

Но завръщането на Обама поражда предизвикателства едновременно за бившия президент и за неговата партия. Във всеки случай Обама се бори да превърне възхищението към себе си в гласове, дори когато не се кандидатира. Демократите загубиха значителна част от електората в междинните избори през 2010 г. и 2014 г., а неговата ентусиазирана агитация за Хилъри Клинтън не й донесе победа през 2016 година. И вероятно по-важното е, че публичното завръщане на Обама в политиката може да послужи като мотивиращ фактор за републиканците, потенциално даващо на Голямата стара партия подарък в момент, когато те са изправени пред тежка битка да запазят контрола си над Конгреса.

"Това е идеално за нас", каза конгресменът републиканец Лу Барлета, съревноваващ се с Кейси за място в Сената, и добави: "Това ще стимулира републиканците".

Бившият президент също ще "стимулира онези демократи от средите на работниците, които се тревожеха за работните си места през мандата на Обама и отидоха да гласуват за Доналд Тръмп", добави Барлета.

От своя страна демократите казват, че посещението на Обама е голяма благодат. Големите тълпи дават на кандидатите и на партията възможност да се се организират, да обновят списъците с контакти, да мотивират нови дарители и да засилят доброволчеството.

Майкъл Хол, ръководител на кампанията на Ричард Кордрей, кандидат на демократите за губернатор на Охайо каза, че посещението на Обама е отправило послание за залозите в надпреварата, която може да има отражение за определяне на избирателните окръзи и изборните права в бъдеще.

"Първо и най-вече, това е важно за хората, които живеят в Охайо", каза той и добави: "Но на второ място, има също значително отражение на национално ниво и мисля, че (бившият) президент е премислил това, взимайки решението."

Помощник на бившия президент каза, че Обама съзнава, че няма особено успешен опит в подпомагането на демократите в междинните избори и че участието му може да има ефекта да стимулира избирателите републиканци. Помощникът каза, че Обама ще възприеме стратегически подход към междинните избори и наблегна на слабото влияние, което бившият президент е имал в периода след края на мандата си. Така беше, когато той записа гласово съобщение с призив да се гласува за демократа Дъг Джоунс, вместо да пътува в Алабама, за да се появи заедно с Джоунс преди неговата изненадваща победа за Сената. Помощникът окачестви решението като пример, как Обама може все още да дава подкрепата си в части от страната, където е по-малко популярен.

Помощникът не беше упълномощен да коментира публично вижданията на Обама и пожела да запази анонимност.

Скот Мълхаузър, който работеше като заместник-ръководител на предизборния щаб на вицепрезидента Джо Байдън по време на изборите през 2012 г., каза че Обама е напуснал Белия дом като "най-адмирирания човек в страната и неговата популярност оттогава само е нараствала".

"Част от успеха му се дължи на неговия стратегически подход към провеждане на предизборна кампания - координиране на кампаниите за максимизиране на влиянието му и минимизиране на всякаква ответна реакция, агитирайки там, където има смисъл и въздържайки се там, където няма", каза Мълхаузър, отбелязвайки ролята на Обама в кампанията на Джоунс. "Той правилно проявява активност в определени кампании, въздържайки се при други, като записва призиви и изпраща имейли от името на тези, които искат да използват него и неговата популярност по целенасочен начин".

В Пенсилвания Обама се връща в щат, в който надделяваше два пъти, но който премина към Тръмп през 2016 година. Щатът се характеризира с решаващи надпревари за Конгреса и за губернатор. Републиканецът Дуайт Еванс от Филаделфия, където ще агитира Обама, каза, че участието на бившия президент ще бъде важно за способността му да мотивира афроамериканските избиратели, младежите и бедните.

"Мисля, че той може да помогне на демократите и смятам, че тези избиратели трябва наистина да бъдат нашата цел", каза Еванс.

И афроамериканците, и избирателите в младежка възраст бяха от решаващо значение за победите на Обама през 2008 г. и 2012 г., и тъй като Обама бе първият чернокож президент, Еванс каза: "той може да каже някои неща на афроамериканската общност, които никой друг не би могъл".

Докато е във Филаделфия, Обама ще набира дарения за демократите в Сената като цяло, и в частност, за Кейси, който беше сред първите сенатски поддръжници на Обама, когато той се кандидатира за президент през 2008 г.

С оформянето на пълния график на Обама, помощниците му казват, че той премисля как най-добре да се ангажира от името на кандидатите на демократите в цялата страна.
По-рано тази година годината той подкрепи повече от 80 демократи в над 12 щата и помощниците му казват, че тази есен се очаква втора вълна на поддръжка.

Четирийсет и двегодишната Бренда Бутс, която присъства на митинг в Охайо каза, че участието на Обамае добре дошло и че то ще вдъхне нов живот в надпреварата за губернатор.

"Как би могъл да навреди?, пита тя и заключава: "Не смятам, че може да навреди."

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види