Снимка: Getty Images

Руски таен агент ли е Мария Бутина?

Чад Дей и Ерик Тъкър от Асошиейтед прес

Двадесет и девет годишната активистка, защитничка на правото да се носи оръжие Мария Бутина, заподозряна, че е руски таен агент, вероятно е контактувала със сътрудници на Кремъл, докато е живеела в САЩ. Това обяви вчера прокуратурата, обвинявайки Бутина, че е използвала секс и измама, за да си изгради връзки с влиятелни хора.

Мария Бутина е била заснета от ФБР да вечеря на четири очи със заподозрян в шпионаж руски дипломат в седмиците преди заминаването му от САЩ миналия март. Освен това е разполагала с контактите на хора, които разследващите смятат за служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСС), наследница на КГБ.

Обвиненията допълват образа на рускинята, за която министерството на правосъдието твърди, че тайно е създала неофициални канали за комуникация с Кремъл, че се е внедрила в американски политически организации като Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие и е събирала информация за високопоставен руски служител, на когото е докладвала.

Според прокуратурата тя е имала интимна връзка с американски политически функционер и е предложила секс на друг срещу пост в организация със специални интереси.

В съдебните документи не са посочени имената нито на лицата, нито на организацията.

Бутина я очаква процес по обвинения в заговор и шпионаж в полза на Русия. По време на съдебно заседание вчера тя пледира, че е невинна, а поради опасност от бягство съдията Дебра Робинсън постанови оставането й в ареста, докато трае делото.

След заседанието адвокатът на Бутина Робърт Дрискол заяви пред журналисти, че клиентката му уважава решението на съда, но е абсолютно несъгласна с него.

"Тя знаеше, че срещу нея от месеци се води криминално разследване и не опита да избяга", каза Дрискол, посочвайки, че Бутина не е руски агент, а "млада студентка, която се опитва да се развива в САЩ".

Позовавайки се на връзките й с разузнаването, правителството обяви, че юридическият статут на Бутина в Съединените щати е основан на "измама", тъй като студентската й виза и записването й в американски университет били прикритие за тайната й дейност. Освен това имало голям риск тя да избяга от САЩ.

Бутина бе арестувана през уикенда, след като се появили признаци, че има намерение да напусне района на Вашингтон, а вероятно и страната. Договорът за наем на квартирата й изтичал по-късно този месец, вещите й вече били приготвени по времето на ареста, била подала и молба за виза, позволяваща й да пътува от и за САЩ.

От материалите по делото се разбира, че "като се изключат американците, които се е опитала да използва и да им влияе", личните й връзки са само с хора от Русия.

"Тя има сериозен мотив да избяга", заяви на заседанието помощник-федералният прокурор Ерик Кенърсън.

Той разкри, че правителството е било силно обезпокоено Бутина да не опита да избяга от САЩ, използвайки руски дипломатически сгради и превозни средства. В такъв случай американските власти биха били безсилни да я спрат заради защитата, която осигурява дипломатическия имунитет. Съединените щати нямат договор за екстрадиция с Русия, отбелязва Кенърсън.

На заседанието прокурорите показаха снимка, на която Бутина вечеря с човек, който според тях е заподозрян във връзки с руското разузнаване. Освен това те цитираха намерени в дома й бележки, в които се споменава евентуално предложение за работа от ФСС. Отбелязаха и че е била фотографирана в присъствието на руски дипломати, сред които и бившият посланик на Русия в САЩ Сергей Кисляк.

Прокуратурата посочи, че Бутина е смятана за агент под прикритие и от руския служител, с когото е контактувала. Открити от ФБР негови текстови съобщения показват, че той я е сравнявал с Анна Чапман - арестуваната през 2010 г. рускиня, депортирана впоследствие в резултат на размяна на затворници.

През март 2017 г., след като Бутина влезе в новините, руският служител написал: "Поклонниците ти вече молят ли те за автограф? Ти засенчи Анна Чапман. Тя позираше с пистолети играчки, а теб те показват с истински".

Бутина и служителят си пишели директно в Туитър. Писали си и месец преди американските президентски избори, когато Бутина заявила, че разбира, че "всичко трябва да бъде спокойно и внимателно".

Разговаряли и на 20 януари 2017 г., когато Бутина изпратила на служителя своя снимка, на която се намира близо до Капитолия на САЩ на деня, в който Доналд Тръмп встъпи в длъжност като президент. Служителят написал: "Ти си смело момиче! Какво мога да кажа!", а Бутина отговорила: "Добри учители!".

Властите не назоваха руския служител, но на вчерашното съдебно заседание Дрискол заяви, че това е Александър Торшин - бивш депутат, който сега заема висок пост в Централната банка на Руската федерация.

Торшин, който през 2012 г. стана пожизнен член на Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие, фигурираше в групата на руските олигарси и служители, срещу които финансовото министерство на САЩ въведе санкции заради връзките им с руския президент Владимир Путин и ролята им в "осъществяването на злонамерените действия на Русия".

По време на заседанието Дрискол заяви, че Бутина е станала "известна" в Русия с дейността си на защитник на правото да се носи оръжие, преди да дойде в САЩ, и е развила законни отношения с оръжейната асоциация чрез тази си дейност и посредством Торшин, когото адвокатът описа като неин ментор. Асоциацията не коментира обвиненията срещу Бутина.

Дрискол определи делото срещу нея като "маловажно" и увери, че прокуратурата греши с предположението си, че сега тя ще избяга от страната. Той подчерта, че Бутина е съдействала на Комитета по разузнаването към Сената на американския Конгрес, че е била отразена изключително подробно в медиите и претърсена по издадена срещу нея заповед преди месеци, но не се е опитала да напусне САЩ.

Дрискол разкри, че Бутина е предложила да помогне на правителството по друго водено от федералната прокуратура разследване в Южна Дакота срещу нейния приятел, наричан в съдебните материали "Американец номер едно".

Прокуратурата потвърди в съда, че има такова разследване, но не разкри допълнителни подробности, освен факта, че то не е свързано с обвиненията, повдигнати срещу Бутина във Вашингтон.

Твърденията на прокурорите са, че Бутина е използвала връзката си с неназования американски политически функционер, с когото са живеели заедно, "просто като необходим аспект" на тайните си дейности в полза на Русия.

Властите заявиха, че отношенията с него не бива да бъдат разглеждани като "силна връзка" със САЩ, посочвайки че тя е "предлагала секс и на човек, различен от "американец номер едно", в замяна на позиция в лобистка организация".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види