Песните против Тръмп

В Америка протестната песен има дълга история, която започва още от края на 19. и началото на 20. век, когато народното творчество е било провокирано основно от алчни работодатели. Впоследствие политиците застават на прицел на протестната песен, като пикът на това творчество е през контра-културата на 60-те години. От началото на 90-те всеки американски президент е бил споменаван никога с добро от някой артист. Джордж Буш-младши беше последният, срещу когото имаше лавина от песни от всякакви стилове. И ако музикантите като цяло пожалиха Обама, то, очаквано, Доналд Тръмп запали фитила на протестната песен отново.

Против настоящия лидер на САЩ  и неговата политика вече има издадени редица парчета, а темите в текстовете сочат, че всеки артист сякаш е ядосан на Тръмп за различно нещо. Освен това всеки известен рапър го е хулил в поне една своя песен, затова и хип-хопът ще е сведен до минимум в тази класация.

Ето някои от най-интересните песни против американския президент.

Eminem

Американският рапър отдавна се е доказал като един от най-добрите фрийстайлъри в историята на хип-хоп културата. Отделно от това той неведънж е правил песни, посветени на алчни и некадърни политици, най-често изборявани поименно.

Джордж Буш понесе своя дял от гнева на Eminem в това парче:

Сега дойде ред на Тръмп, а римите на рапъра са заснети в клипче в подземен паркинг в Детройт. Изпълнението на Eminem е нещо средно между пърформанс и хип-хоп фрийстайл, в който той вербално разкъсва президента като тиранозавър. В песента срещу Буш рапърът със сигурност не звучи толкова фрустриран.

Със сигурност след това избухване може да се каже, че Eminem може да направи цял албум за това колко мрази Тръмп и всичко, което той представлява.

Pussy Riot

Make America Great Again

Руската пънк група е своеобразен арт колектив, който изпълнява различни публични пърформанси и концерти в подкрепа на феминизма, правата на ЛГБТИ общността и свободата на словото. Техен естествен враг в родината им, разбира се, е властта в лицето на Владимир Путин и руската православна църква.

В случая Pussy Riot са направили някаква песен с поп хитова глазура, но пък с доста брутално видео, в което лошите до един имат прическата на Доналд Тръмп.

Brujeria

Viva Presidente Trump

Сред най-ядосаните на президента Тръмп са естествено мексиканците. Милиардерът ги е обиждал неведнъж като нация от крадци, изнасилвачи, наркодилъри. В неговия мандат ще бъде изградена стена по границата между двете държава. Тръмп мисли, че така ще спре имигрантския поток от Мексико и това беше едно от предизборните му обещания. Тази песен започва с откъс от реч на Тръмп, който директно заявава: "Мексико не е наш приятел!".

Съответно мексиканските бруталисти от Brujeria имат какво да кажат на ел президенте по този въпрос. Който не разбира испански, няма нищо да разбере от изпълнението на текста, но изпълнението е достатъчно убедително само по себе си.

Все пак в лирките на "Viva Presidente Trump" брухеристите обещават на Тръмп, че са готови за война. Ако ги видите на снимка, ще разберете, че това е така.

L7

Dispatch from Mar-a-Lago

Това е първа песен на женската гръндж банда от 1999 г. насам и в нея има достатъчно злъч, че да запали революцията против Тръмп. В нея се споменава, че Тръмп седи на златен трон, но е насред пълна бъркотия и сам-самичък.

Kendrick Lamar

The Heart Part 4

Изпълнителят често коментира социални и политически теми, затова има не едно парче, което взима на мушка американския президент. В цялата серия от песни, наречена "The Heart", Lamar коментира предполагаемата намеса на Русия в американските избори. Това парче е добър пример за това как рапърът изследва темата в рими, а парчето е нещо, което само той може да направи.

Roger Waters

Is This The Life We Really Want

Roger Waters от десетилетия е в първите редици на противниците на правата, свободите и демокрацията по света. Персонажи като Доналд Тръмп са истински трън в очите му, защото Waters ги вижда като демагози в собствения му двор. Но артистът е ядосан, не просто на Тръмп - светът като цяло е гадно място.

В "Is This The Life We Really Want" президентът на САЩ е споменат в песента като част от световното зло, което препъва съвременния човек. Тоест Тръмп е една от много глави на ламята. Но парчето си заслужава, текстът сам по себе си е поезия със запазена марка от Роджър Уотърс.

"Is This The Life We Really Want" е първи сингъл от първия студиен албум на изпълнителя от 25 години насам, като по него е работил продуцентът на Radiohead Найджъл Годрич.

Pearl Jam

Can't Deny Me

Pearl Jam често правят песни със социално или политическо съдържание и за група с техните позиции по тези теми, президент като Тръмп е меко казано неуместен. Ако не друго, това поне е повод да издават песни като тази.

Snoop Dogg / BadBadNotGood

Lavender

Тази песен е от албума на канадската инструментална джаз/хип-хоп група BadBadNotGood – "IV" от 2016 г. Рапърът Snoop Dogg добавя лирики към парчето и издава този Nightfall Remix през 2017 г. Във видеото всички са клоуни, а президентът им е най-големият клоун. Snoop Dogg дори се прави, че ще застрелва клоуна Тръмп, но това е шега, разбира се. Ако Snoop Dogg не харесва някого, просто не му дава да пуши от неговия джойнт.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види