Най-гнусните деликатеси в Европа
Представяме ви топ 5 на най-гнусните европейски деликатеси:
#5 Hakarl или разложена акула
Гренландската акула може да доживее до 400 години, ако, разбира се, преди това не попадне в чинията ви. Исландският специалитет Hakarl заема 5-тото място в тази класация на най-гнусните европейски деликатеси. Месото на акулата е всъщност отровно. Ако обаче бъде заровено или оставено да гние няколко седмици в щайги, става годно за консумация. Дали обаче е и вкусно? Познавачи твърдят, че има натрапчив вкус на амоняк.
#4 Тестиси от бик
Вероятно много мъже ще пребледнеят при вида на този европейски деликатес, който се радва на популярност в Испания и в Австрия. Ще пребледнеят от отвращение или може би от завист. 4-тото място в нашата класация заемат тестисите от бик. Тук те са приготвяни като карпачо. Някой може би ще си помисли: "Бедните животни!“. Затова нека уточним, че, за да бъде приготвен този деликатес, бикът не трябва да се разделя с живота си. Белите бъбреци биват отделяни още при кастрирането.
#3 Labscaus – моряшкото ястие
Една германска поговорка гласи, че очите също участват в яденето. Тук обаче е по-добре да отвърнете поглед. Това типично моряшко ястие се приготвя от безобидни съставки като картофи, червено цвекло, месо и риба, но изглежда като произведение на някого, който страда от морска болест. Затова често го покриват с яйца на очи. Този северногермански специалитет се нарежда на 3-то място в нашата класация на не особено апетитните деликатеси в Европа. Ястието се нарича Labscaus, а историята на рецептата е следната: Тъй като навремето моряците са страдали от липсата на витамини и поради това често са оставали без зъби, храната е трябвалo да бъде пюрирана.
#2 Surstromming или ферментирала херинга
Какво ли е накарало шведите да изобретят това ястие? Те обитават една страна с хиляди километри крайбрежна ивица, тоест прясната риба е под носа им. Защо тогава ядат ферментирала херинга? Шведското ястие Surstromming заема 2-ро място в класацията на най-гнусните деликатеси в Европа. Миризмата му е непоносима, особено за не шведите. Мнозина повръщат още преди първата хапка. В ресторанта феновете на Surstromming сядат на по-отдалечени маси, за да не развалят апетита на останалите гости. И въпреки всичко това, шведите се гордеят с това ястие. То дори бива изнасяно в консерви.
#1 Casu marzu или сирене с ларви
За мнозина няма нищо по-отвратително от рояк мухи около яденето. Това сирене обаче им се поднася съвсем съзнателно. То заема 1-во място в класацията на най-гнусните европейски деликатеси. Casu marzu е специалитет от италианския остров Сардиния. Мухите снасят яйцата си в още неузрялото сирене, а ларвите се хранят до насита. Именно техните екскременти придават на сиренето неговия много специален вкус. Сиренето Casu marzu официално е забранено в Европейския съюз, но хората на остров Сардиния не искат да се откажат от това приключение за небцето.