Снимка: Kirstyn Paynter

Рецепта за коледна вечеря без угризения

На Коледа човек може да погълне цели 5240 калории, от които 190 г мазнини. Традиционните ястия обаче не са вредни, опасно е преяждането, предупредиха британски учени.

Много от любимите храни на Коледа, като червеното вино, пуйката, черния шоколад, ядките, са полезни, обясняват учените от Кингс колидж, Лондон. Някои от тях намаляват опасността от рак, свалят кръвното налягане, подобряват чревната флора. 

Снимка: iStock

Ядките, например, намаляват опасността от инфаркт и от сърдечносъдови заболявания. Според специалисти от Харвард от тях дори не се пълнее, макар и да са толкова калорични.

Снимка: iStock

Червеното вино, шампанското, черният шоколад, кореноплодните и боровинките намаляват кръвното налягане, а то увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, инфаркт и инсулт. Червеното вино и черният шоколад съдържат полифеноли. Кореноплодните като червеното цвекло поглъщат нитрати от почвата и също свалят кръвното. 

Шампанското подобрява състоянието на кръвоносните съдове, като ефектът продължава от четири до осем часа. Това се дължи на полезните съставки на гроздето, а не на алкохола. Алкохолът от своя страна подобрява усвояването на полезните съставки на растенията.

Снимка: iStock

Пуйката е полезна за сърцето. Тя е един от източниците на протеини с най-малко мазнини, по-малко от телешкото и пилешкото. Тя съдържа и селен, който е полезен за сърцето , важния за щитовидната жлеза йод и желязо. 

Снимка: iStock

Брюкселското зеле също намалява риска от рак. То е богато на желязо, както и останалите кръстоцветни зеленчуци и ядките. Съдържа и съединението сулфорафан, което "изключва" гените, влияещи върху развитието на рака.

Снимка: iStock

Мандарините, освен че са освежаващи, съдържат витамини А и С, фолати, фибри, калий. Един флавоноид в тях - нобилетин, предотвратява затлъстяването, предпазва от диабет тип 2 и дори от атеросклероза, която е "виновникът" за много инфаркти и инсулти.

В сухите плодове, които се слагат в коледния пудинг, има много фибри. Те са полезни за чревната флора. 

За да е полезна коледната вечеря обаче, е важно да не се преяжда. Преяждането увеличава триглицеридите, които причиняват възпаления в кръвоносните съдове и сърцето. По-голямото количество алкохол пък увеличава адреналиноподобни вещества, които водят до аритмия. Затова е добре храната и напитките да бъдат ограничени до не повече от 900 калории.

по БТА

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види