Кой ще е новият хит сред суперхраните през 2018?
Имаме нова звезда сред суперхраните, която лека полека превзема социалните медии, а скоро и кухните ни.
Това не е просто суперхрана, това е суперплод! Хинапът, наричан още китайска фурма, е плод с костилка с дължина до 3 см. Той е сферичен или удължен с червено-кафяв цвят и има приятен вкус. Естественият ареал на обикновения хинап е Източна Азия. Вследствие на продължителното му отглеждане в Средиземноморието и Черноморието, на много места се е натурализирал. На някои места в България са създадени изкуствени плантации от обикновен хинап, главно заради вкусните плодове.
Освен вкусен, хинапът е и изключително полезен – както за тялото, така и за ума.
Плодовете му са адаптогени (вещества, които помагат на тялото да се адаптира към стрес и безпокойство), което прави хинапа все по-модерен в света на уелнес любителите.
Въпросните плодове се използват също и за лечение на безсъние, както и за поддържане на енергийните нива. От гледна точка на храненето, хинапът също е много полезен, тъй като има в състава си високо съдържание на витамини, минерали, фитонутриенти (които могат да предотвратят някои заболявания), съдържа и 18 от 24-те аминокиселини, нужни за формирането на 50 000 протеини в човешкото тяло.
Смята се, че хинапът подобрява също и нивата на холестерол и засилва имунната система. Съществува дори публикувано изследване, в което се предполага, че тези плодове могат да се използват за лекуване рак на гърдата.
Разбира се, хинапът не е лек за всички болести. Трябва да се консумира умерено, тъй като карбохидратите, които се съдържат в него, могат да предизвикат усложнения при нивата на кръвна захар, особено за хора, страдащи от диабет.
Добрата новина е, че хинапът безброй приложения в кулинарията –ориз, палачинки или кексчета – сами решете. Може също да поръсите няколко плодчета върху зърнената си закуска. От хипарина може да се приготвя чай и дори да се прибавя към супи.
Навечерието на Коледа е най-подходящото време да подсладите по нов начин репертоара си в печенето. Коледен кекс с хинап? Защо не. Дайте воля на въображението си, защото с този суперплод всичко, което приготвите, ще е повече от супер!

