Снимка: Brooke Lark

Няколко въпроса, които да си зададете, преди да поискате увеличение на заплатата

Всеизвестно е, че хората се напрягат и изнервят преди да се обърнат към шефа си за повишение. Ето защо трябва да се подготвите добре преди да предприемете този ход. Съществуват няколко ключови въпроса, които да си зададете, преди да поискате увеличение на заплатата си.

Тези въпроси са свързани с подходящия момент, представянето ви до момента, както и с потенциалните компенсации, за които бихте могли да преговаряте в случай на отказ за повишение.

Със сигурност никой не иска да се представи зле, точно когато повдига темата за повишение на заплатата. За този момент трябва да се подготвите внимателно. Отговаряйки на въпросите по-долу, вие ще може да водите разговора с шефа си в правилната посока, с което и вероятно бихте получили това, което искате и заслужавате.

Говорили ли сте с шефа си за пари до момента?

Молбата ви за увеличение на заплатата не трябва да идва като гръм от ясно небе за вашия мениджър. В най-добрия случай би трябвало до момента да сте водили открити разговори с ръководството относно бъдещето ви в тази компания.

"Говорете с шефа си за нещата, които искате", споделя Тони Томпсън, вицепрезидент на отдел Човешки ресурси в The Muse."Уверете се, че мениджърът ви е наясно със заплатата, към която се стремите за в бъдеще, както и с длъжността, която след време искате да заемате във фирмата."

По този начин шефът ви ще може сам да ви подготви за момента, когато целите ви ще се осъществят.

Смятате ли, че сега е правилният момент да поискате увеличение на заплатата?

Помислете добре. Джаклин Уитмор, експерт по етикет и протокол, автор на книгата "Готови за успеха: Овладяване на четирите качества, които отличават изключителните професионалисти", споделя, че най-подходящото време да помолите за увеличение на заплатата е 3-4 месеца преди годишната ви оценка. Това обикновено е моментът, когато се решават бюджетите за следващата година.

"Опитайте да говорите с шефа си в периода, когато бизнесът процъфтява, ако това е възможно", казва Уитмор, "не когато компанията е в застой или веднага след като е загубила ценни клиенти."

Колко време заемате тази позиция?

Според Алисън Грийн, жената зад рубриката "Попитай мениджъра", трябва да е минала поне една година от назначаването ви преди да помолите за повишение в длъжност или увеличение на заплатата.

"Изключение от това правило може да се направи само, ако естеството или обемът на работа са се променили значително от първоначално договорените при встъпването ви в длъжност," казва Грийн.

Имате ли категорично доказателство, че заслужавате повишение?

Трябва да можете да докажете с точност какъв е вашият принос за фирмата. Изложете числа и то писмено, за да бъдете акуратни.

В какви рамки си представяте увеличението на заплатата ви?

Това дава възможност за продуктивни преговори с мениджъра ви и в същото време ви осигурява желан минимум, под който категорично не искате да падате.

Какво би си помислил шефът ви и как би се почувствал, когато помолите за увеличение на заплатата ви?

Много често хората се фиксират толкова много върху собственото си безпокойство в подобен момент, че забравят да помислят за обратната гледна точка – тази на шефа. Даниел Шапиро, основател и директор на Програмата за международни преговори към Харвард и автор на "Преговаряне на това, което не подлежи на преговаряне," смята, че би било полезно да разиграете ролева игра с ваш приятел, която да пресъздаде срещата ви с вашия ръководител, чиято роля трябва да поемете вие самите. "Вземете ролята присърце," съветва Шапиро. "Как се чувствате? Смятате ли, че ви нападат? Чувствате ли се отбранително? Смятате ли, че този идиот не си е направил труда да се подготви преди срещата, а ви иска увеличение на заплатата?"

След като веднъж успеете да се поставите на мястото на шефа ви, вече можете да изработите правилната стратегия, за да бъдете чути и разбрани.

Какво още бихте могли да поискате като компенсация, в случай че не получите увеличението, което сте си представяли?

Въпреки че увеличението на заплатата е най-категоричната форма на компенсация, това не е единствената такава. Ако шефът ви откаже молбата за по-високо заплащане, подгответе се да преговаряте за други неща – например бонус или повече платен отпуск.

Рамит Сетхи, автор на "Ще те науча как да станеш богат", препоръчва също да помолите за преразглеждане на заплатата отново на по-късен етап във времето. Така, в случай че сте постигнали годишния си таргет още в средата на годината, няма да ви се налага да чакате още 6 месеца, за да поискате по-заслужено заплащане.

по Business Insider

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види